Irlandzki chleb na sodzie

chleb z sodySzybki, irlandzki chleb na sodzie

Chleb na sodzie upiekłam po raz pierwszy kilka dni temu, po obejrzeniu jednego programu telewizyjnego, gdzie zaprezentowano ten właśnie wypiek. Zaskoczyło mnie, że chleb można upiec w tak ekspresowym tempie. Jeszcze bardziej byłam zaskoczona, gdy odkroiłam pierwszą piętkę z chleba… Jeszcze lekko ciepły, posmarowany świeżym masłem sprawił, że będzie to wypiek, do którego chętnie będę wracała.irlandzki chleb na sodzie

Irlandzki chleb na sodzie jest szybki dzięki temu, że nie musimy czekać na jego wyrośnięcie przed włożeniem do piekarnika (jak przy chlebie razowym). Chleb na sodzie rośnie dopiero w piekarniku! Co więcej – zachowuje swoją świeżość przez 2-3 kolejne dni, a to wszystko dzięki zawartości w nim maślanki. Zamiast mąki razowej, śmiało możecie użyć normalnej mąki.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g mąki pszennej razowej lub żytniej razowej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka soli
  • 400 ml maślanki

Mąki przesiać do miski, dodać sól i sodę. Wlać maślankę. Całość wymieszać dłońmi tak, aby składniki się połączyły. Nie wyrabiać zbyt długo. Ciasto powinno być lekko grudkowate. Z ciasta uformować zgrabną kulę, obsypać ją mąką (ja użyłam żytniej razowej). Na blaszkę wyłożyć papier do pieczenia (można użyć tortownicy) i przenieść kulę na papier. Chlebek naciąć na krzyż dość głęboko, dochodząc też do końców chleba.

chleb irlandzki   chleb na sodzie

Chleb na sodzie i maślance wstawić do nagrzanego do 200oC piekarnika i piec ok. 35 minut. Wyjąć i studzić na kratce.chleb na sodzie i maślance Dopiero całkowicie wystudzony owinąć w ściereczkę.

Chleb przechowywać owinięty w papier lub ściereczkę lnianą. Chleb jest dobry do spożycia w ciągu kolejnych 2-3 dni (o ile tyle wytrzyma).

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Zupa z dynią i kurczakiem
Zupa z dynią i kurczakiem

Zupa z dynią i kurczakiem, z mlekiem kokosowym Dynia świetnie współgra z mlekiem kokosowym, o czym przekonałam się przy okazji...

Zamknij