Guacamole
Guacamole
Guacamole to meksykańska salsa (dip) przygotowany z awokado. W Meksyku podaje się ten dip do większości przystawek. U nas bardzo chętnie przyrządzany jest do przystawek z placków tortilli. Standardowe guacamole zawiera również limonkę i sól. Można je jednak modyfikować na bardzo wiele sposobów, dodając np. kolendrę, pomidory, chilli, cebulę, czosnek.
Sos guacamole idealnie pasuje do nachosów, frytek, tortilli, quesadilla, czy nawet dań z grilla. To, co dodamy do środka, uzależnione jest od nas, od gustu i smaku. Proponuję najpierw wypróbować podstawową wersję, a później szaleć z dodatkami.
Poniżej przepis na dość tradycyjne guacamole, jednakże według mnie najlepsze w smaku.
Składniki:
- 1 bardzo dojrzałe awokado
- 2 łyżki soku z limonki
- 1/4 małej cebulki czerwonej lub szalotka
- 1 mały ząbek czosnku
- kawałek papryczki chilli (opcjonalnie)
- kolendra (opcjonalnie)
- sól
Awokado wymyć, przekroić na pół, wyjąć pestkę i zdjąć skórę. Przełożyć do miseczki, skropić sokiem z cytryny (aby awokado nie zmieniło koloru na ciemnobrązowy) i rozetrzeć widelcem. Dodać sól. Cebulkę bardzo drobno posiekać, dodać do guacamole. Czosnek przecisnąć przez praskę, papryczkę chilli bardzo drobno posiekać, kolendrę posiekać – wszystko dodać do guacamole i razem ze sobą dokładnie wymieszać, rozcierając widelcem.
Guacamole najlepiej nadaje się do jedzenia od razu po przygotowaniu, gdyż po kilku godzinach ciemnieje.
Smacznego!