Gniazdka bezowe
Gniazdka bezowe ze śmietaną, wiśniami i kisielem z wina
Ten deser jest po prostu poezją! Nie dość, że gniazdka bezowe ślicznie wyglądają, to jeszcze są tak pyszne, że można je jeść i jeść.
Chrupiąca beza, schłodzona kremowa śmietana, kwaśne wiśnie i do tego kisiel na bazie wina czerwonego… Nie da się ich nie zjeść, gdy stoją na stole i kuszą swym wyglądem…
Składniki na ok. 8-12 sztuk (w zależności od wielkości gniazdek):
- 4 białka
- 200 g cukru pudru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Oddzielone od żółtek białka ubić na sztywno z dodatkiem soli. Pod koniec ubijania stopniowo, powoli dosypywać cukier, cały czas miksując. Masa bezowa powinna być bardzo gęsta i błyszcząca. Przełożyć ją do rękawa cukierniczego i formować gniazdka bezowe: najpierw uformować spód (zrobić „ślimaczka” od środka do zewnątrz), później boki, zostawiając środek pusty. Zostawić odstępy pomiędzy gniazdkami, ponieważ bezy rosną. Wstawić bezy do piekarnika nagrzanego do 120oC (z termoobiegiem) i po chwili zmniejszyć temperaturę do 100oC. Gniazdka bezowe piec ok. 2 godzin. Później zostawić je w uchylonym piekarniku do wyschnięcia (ja upiekłam je dzień wcześniej i zostawiłam w piekarniku na noc).
Składniki na krem:
- 200 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier puder. Śmietaną wypełnić wnętrze gniazdek bezowych i położyć nieco kremu na górę. Śmietanę można również połączyć z serkiem mascarpone, wtedy masa będzie bardziej zwarta, gęsta i mniej delikatna.
Składniki na winny kisiel z wiśniami:
- 1 szklanka wina czerwonego półsłodkiego (lub słodkiego)
- 1 łyżka miodu
- 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka wiśni (mogą być mrożone) wydrylowanych
Wino wlać do garnuszka i zagotować z dodatkiem miodu. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z łyżką wody, by nie było grudek. Wlać do wina i podgrzewać do zgęstnienia. Wrzucić wiśnie, wymieszać, wystudzić.
Gniazdka bezowe uzupełnione śmietaną kremówką polewamy kisielem wiśniowym. Podajemy od razu. Gniazdka bezowe można zrobić nawet 2-3 dni wcześniej, a dopiero przed podaniem dodać do nich śmietankę kremówkę oraz owoce. Same gniazdka bezowe spokojnie wytrzymają nawet tydzień.
W wersji bezalkoholowej lub dla dzieci można zrobić gniazdka bezowe z musem truskawkowym.
- szklanka truskawek
- 1 łyżka cukru pudru (można dodać więcej lub mniej – w zależności od słodkości truskawek)
Truskawki zmiksować (np. blenderem) na gładki mus z dodatkiem cukru pudru.
Zapraszam do wykorzystania przepisów z wykorzystaniem żółtek.
Smacznego!