Polędwiczka wieprzowa w ziołach

Polędwiczka wieprzowa w ziołachPolędwiczka wieprzowa w ziołach

Obok pieczonych polędwiczek wieprzowych, gorąco, a nawet bardziej niż gorąco polecam przepis na polędwiczkę wieprzową w ziołach. Smakowita, to mało powiedziane! Mięso z tego przepisu jest niesamowicie soczyste.Polędwiczka wieprzowa z rozmarynem

Idealna zarówno na obiad, jak i do kanapek na śniadanie czy lunch.

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 1 ząbek czosnku
  • rozmaryn (najlepiej świeży)
  • tymianek (najlepiej świeży)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz
  • sól

Polędwiczkę wymyć, odciąć białe błony, wysuszyć ręcznikiem papierowym. Przyprawami i ziołami natrzeć (obłożyć) polędwiczkę, skropić oliwą z oliwek. Czosnek obrać, pokroić w plasterki, obłożyć nim polędwiczkę.

Mięso odstawić do lodówki na około godzinę.

Polędwiczkę wieprzową w ziołach położyć do naczynia żaroodpornego wypełnionego gorącą wodą (ok. 2 cm wody) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec ok. 30 minut.

Polędwiczka wieprzowa z ziołami   Polędwiczka wieprzowa z ziołami i czosnkiem

Polędwiczkę wieprzową w ziołach wyjąć z naczynia i odczekać ok. 5-10 minut przed krojeniem, aby soki w środku się uspokoiły i mięso pozostało soczyste.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką
Ciasto jogurtowe z truskawkami

Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką Najlepsze ciasto jogurtowe z truskawkami, jakie do tej pory robiłam! Nie wychodzi z niego...

Zamknij