Flan pomarańczowy
Hiszpański flan pomarańczowy
Flan to rodzaj puddingu pochodzący z Hiszpanii. Dziś lekko zmodyfikowany, bez pieczenia i podany na zimno – idealny na upalne popołudnia.
Składniki na 4 pucharki:
- 3 pomarańcze
- 3 jajka
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Pomarańcze sparzyć i wycisnąć z nich sok (powinniśmy otrzymać 300 ml świeżego soku). Żółtka oddzielić od białek i utrzeć je z cukrem (ja to robiłam mikserem). Dodać mąkę, dokładnie wymieszać. Powoli wlewać sok, miksując. Wlać wszystko do garnuszka i podgrzewać do zgęstnienia. Nie gotować. Odstawić i wystudzić. Białka ubić na sztywną pianę. Powoli połączyć z wystudzonym musem. Przełożyć do miseczek / pucharków i schłodzić. Udekorować przed podaniem.
Smacznego!