Flan pomarańczowy

flan pomarańczowyHiszpański flan pomarańczowy

Flan to rodzaj puddingu pochodzący z Hiszpanii. Dziś lekko zmodyfikowany, bez pieczenia i podany na zimno – idealny na upalne popołudnia.pomarańcze

Składniki na 4 pucharki:

  • 3 pomarańcze
  • 3 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

flan pomarańczowy z czekoladąPomarańcze sparzyć i wycisnąć z nich sok (powinniśmy otrzymać 300 ml świeżego soku). Żółtka oddzielić od białek i utrzeć je z cukrem (ja to robiłam mikserem). Dodać mąkę, dokładnie wymieszać. Powoli wlewać sok, miksując. Wlać wszystko do garnuszka i podgrzewać do zgęstnienia. Nie gotować. Odstawić i wystudzić. Białka ubić na sztywną pianę. Powoli połączyć z wystudzonym musem. Przełożyć do miseczek / pucharków i schłodzić. Udekorować przed podaniem.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
cantucci z migdałami
Biscotti

Klasyczne biscotti z migdałami Biscotti, inaczej nazywane cantucci, to suche, twardawe ciasteczka, które pochodzą z Włoch (Toskania). W Italii jada...

Zamknij