Domowe hamburgery

domowe hamburgeryDomowe hamburgery z domowym sosem do hamburgerów

Czasem można zaszaleć 🙂 Domowe hamburgery są o niebo lepsze niż te spotykane w barach typu fast food. Przede wszystkim mają spory kawałek soczystego mięsa, świeże, chrupiące warzywa i wybrany sos. U mnie domowe hamburgery goszczą na obiad bądź na kolację i z moim T. robimy wyścigi, kto się bardziej pobrudzi jedząc je… Fajna przy tym jest zabawa 😉

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego (najlepiej wołowego, ale może być też wymieszane z wieprzowym)
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki bułki tartej (można zastąpić kawałkiem czerstwej bułki namoczonej w wodzie lub mleku)
  • sól (płaska łyżeczka)
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej w proszkudodatki do hamburgerów
  • ulubione bułki
  • sałata (masłowa, lodowa, rukola, rzymska)
  • pomidor
  • ogórek
  • papryczki jalapeno
  • ser żółty (jeśli chcemy uzyskać cheeseburgery)
  • keczup

hamburgeryMięso mielone przełożyć do miski, wbić jajko, dodać bułkę tartą (lub odciśniętą z płynu bułkę czerstwą) oraz przyprawy. Mięso dokładnie wyrobić dłońmi na jednolitą masę. Z mięsa formować płaskie kotleciki i smażyć je na patelni grillowej. Układać na rozgrzanej patelni (można pędzelkiem lekko posmarować dno oliwą) i smażyć z każdej strony do zarumienienia, po ok. 4 minuty z każdej strony. Jeśli chcemy cheeseburgery, pod koniec smażenia położyć na kotleta plaster sera i poczekać, by się lekko rozpłynął.

Bułki poprzekrajać na połówki, można je podgrzać na tej samej patelni układając je wnętrzem na patelnię i trzymać tak ok. 1-2 minut. Na spód bułki nałożyć sos, na to sałatę, kotlecika i dodatki wedle uznań. Hamburgera przykryć drugą połówką bułki, lekko docisnąć.

Składniki na sos:hamburgery domowe

  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 2-3 ogórki konserwowe
  • łyżka kaparów (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz

Majonez wymieszać z jogurtem i przyprawami. Dodać przeciśnięty czosnek i bardzo drobno posiekane ogórki. Wymieszać.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Pasta z łososia wędzonego
Pasta z łososia wędzonego

Pasta z łososia wędzonego i twarożku Po paście z makreli i paście z tuńczyka przyszła pora na pastę z łososia...

Zamknij