Curry z dynią i ciecierzycą
Curry z dynią i ciecierzycą
Wspaniałe, jednogarnkowe danie, z lekko indyjskim smakiem i aromatem. Curry z dynią i ciecierzycą, z dodatkiem cukinii dobrze smakuje zarówno z ugotowanym na sypko ryżem, jak i ze świeżym pieczywem.
Dla mięsożerców polecam wersję curry z dynią i kurczakiem.
Do dania idealnie pasuje pasta curry, ja jej akurat nie miałam, więc zrobiłam na mieszance poniższych przypraw.
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy (lub 1 szklanka ciecierzycy suchej)
- 400 g dyni (obranej)
- 200 g cukinii
- 1/2 papryki czerwonej (opcjonalnie)
- 1/2 puszki mleczka kokosowego
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki imbiru (świeżego startego lub w proszku)
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki kurkumy
Dynię i cukinię pokroić w kostkę ok. 1 cm (cukinii można nie obierać ze skórki).
W głębokiej patelni lub szerokim garnku rozgrzać oliwę i poddusić na niej posiekaną drobno cebulkę i przeciśnięty ząbek czosnku. Wsypać wszystkie przyprawy i smażyć całość dodając 2-3 łyżki mleka kokosowego. Do powstałej pasty dodać ciecierzycę wraz z zalewą (suchą ciecierzycę należy najpierw moczyć przez noc, a następnie ugotować do miękkości).
Do garnka dodać pokrojoną dynię i cukinię oraz paprykę, jeśli używamy. Wlać pozostałą część mleka kokosowego, zagotować i gotować ok. 15 minut do miękkości warzyw. W razie potrzeby dolać bulion lub wodę, aby danie miało bardziej wodnistą konsystencję.
Curry z dynią i ciecierzycą oraz cukinią podawać z sypkim ryżem, dodając opcjonalnie posiekaną kolendrę.
Smacznego!