Curry z dynią i ciecierzycą

Curry z dynią i ciecierzycąCurry z dynią i ciecierzycą

Wspaniałe, jednogarnkowe danie, z lekko indyjskim smakiem i aromatem. Curry z dynią i ciecierzycą, z dodatkiem cukinii dobrze smakuje zarówno z ugotowanym na sypko ryżem, jak i ze świeżym pieczywem.

Dla mięsożerców polecam wersję curry z dynią i kurczakiem.

Do dania idealnie pasuje pasta curry, ja jej akurat nie miałam, więc zrobiłam na mieszance poniższych przypraw.

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy (lub 1 szklanka ciecierzycy suchej)
  • 400 g dyni (obranej)
  • 200 g cukinii
  • 1/2 papryki czerwonej (opcjonalnie)
  • 1/2 puszki mleczka kokosowego
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki imbiru (świeżego startego lub w proszku)
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki kurkumy

Dynię i cukinię pokroić w kostkę ok. 1 cm (cukinii można nie obierać ze skórki).

W głębokiej patelni lub szerokim garnku rozgrzać oliwę i poddusić na niej posiekaną drobno cebulkę i przeciśnięty ząbek czosnku. Wsypać wszystkie przyprawy i smażyć całość dodając 2-3 łyżki mleka kokosowego. Do powstałej pasty dodać ciecierzycę wraz z zalewą (suchą ciecierzycę należy najpierw moczyć przez noc, a następnie ugotować do miękkości).Curry z dynią, ciecierzycą

Do garnka dodać pokrojoną dynię i cukinię oraz paprykę, jeśli używamy. Wlać pozostałą część mleka kokosowego, zagotować i gotować ok. 15 minut do miękkości warzyw. W razie potrzeby dolać bulion lub wodę, aby danie miało bardziej wodnistą konsystencję.

Curry z dynią i ciecierzycą oraz cukinią podawać z sypkim ryżem, dodając opcjonalnie posiekaną kolendrę.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
kruche ciastka z cukrem pudrem
Kruche ciastka z cukrem pudrem

Kruche ciastka z cukrem pudrem Pasta frolla czyli kruche ciasto, może być wytrawne lub słodkie. Jego podstawowym składnikiem jest dobre...

Zamknij