Ciecierzyca po bretońsku
Ciecierzyca po bretońsku
Alternatywa dla fasolki po bretońsku – ciecierzyca po bretońsku. Równie szybka w wykonaniu co czerwona fasolka po bretońsku. Bardzo smaczne danie z dodatkiem zdrowej ciecierzycy.
Składniki:
- 800 g ciecierzycy w puszce (duża puszka lub 2 standardowej wielkości puszki)
- 3 nieduże kiełbaski (mogą być chorizo)
- 700 ml passaty pomidorowej
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki kminku mielonego
- 1/2 łyżeczki kolendry mielonej
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- sól
- pieprz
W garnku rozgrzać oliwę i poddusić na niej posiekaną drobno cebulkę oraz przeciśnięty ząbek czosnku. Dodać przyprawy i wszystko razem smażyć na niewielkim ogniu.
Dodać pokrojoną w kosteczkę kiełbasę, smażyć ok. 2 minut, po czym wlać ciecierzycę wraz z zalewą. Zagotować, następnie wlać passatę pomidorową, zagotować i gotować na niewielkim ogniu ok. 10 minut.
Ciecierzycę po bretońsku doprawić w razie potrzeby do smaku. Podawać ze świeżym pieczywem, posypaną natką pietruszki lub posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!