Ciasto ze śliwkami
Maślane ciasto ze śliwkami i migdałami
Śliwki to kolejne z moich ulubionych sezonowych owoców. Obok obowiązkowych w sezonie knedli ze śliwkami, robię też co roku to ciasto. Jest mocno maślane, śmietankowe, kruche, delikatne. Ciasto jest gęste, dzięki temu owoce nie opadają na spód i nie robi się zakalec. Ciasto można upiec z różnymi owocami.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 – 2/3 szklanki cukru (jeśli owoce są dość słodkie, dać mniej cukru)
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 100 g masła
- 1 jajko
- 130 ml śmietany 18%
- 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok. pół kilo śliwek węgierek
- garść płatków migdałowych (opcjonalnie)
Do jednej miski przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia. Wymieszać z budyniem. W drugiej misce utrzeć masło na gładką masę, dodać jajko i powoli wsypywać cukier, cały czas ucierając (można to robić mikserem). Do utartej masy dodawać na przemian śmietanę i suche składniki, miksując do połączenia się ich.
Formę o średnicy ok. 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód) i wyłożyć na nią ciasto. Na ciasto układać wymyte i odpestkowane śliwki, skórkami do dołu. Całość posypać płatkami migdałów. Ciasto ze śliwkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec ok. 50 minut (opcja piekarnika góra-dół) do tzw. suchego patyczka.
Ciasto ze śliwkami jest przepyszne jeszcze lekko ciepłe, ale niemal tak samo smakuje dnia następnego (o ile tyle wytrzyma!). Przed podaniem można oprószyć je cukrem pudrem.
Smacznego!