Ciasto z jabłkami i bakaliami
Ciasto z jabłkami i bakaliami, z nutą cynamonu
Gdy na dworze szaro, buro, ponuro, chce się czegoś na osłodę, poprawę nastroju… Czegoś słodkiego, czegoś pachnącego… Takim właśnie jest ciasto z jabłkami i bakaliami z kajmakową polewą 🙂 Ciasto jest wilgotne dzięki jabłkom, napakowane zdrowymi, słodkimi bakaliami, a podczas pieczenia unosi się niesamowity zapach cynamonu… Czy może być coś lepszego do niedzielnej popołudniowej kawy? 😉
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (można zmieszać z mąką żytnią, by ciasto było jeszcze zdrowsze)
- 3/4 szklanki cukru (może być brązowy)
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki cynamonu
- 4 jabłka
- 50 g masła
- spora garść rodzynek
- spora garść suszonej żurawiny
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 70 g gorzkiej czekolady
Masło roztopić.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z cynamonem.
Rodzynki i żurawinę zalać wrzątkiem, odcedzić po kilku minutach.
Czekoladę i orzechy posiekać drobniej.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą.
Jajka ubijać dodając cukier, aż masa będzie jasna. Powoli wlewać roztopione i nieco wystudzone masło, cały czas ubijając.
Do masy wsypać przesianą mąkę, zmiksować całość krótko na niskich obrotach jedynie do połączenia się składników.
Do ciasta wsypać jabłka i bakalie z czekoladą, wszystko delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać do formy (o wymiarach ok. 20×30) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (góra-dół) i piec ok. 40 minut do tzw. suchego patyczka.
Ponadto:
- 1/2 puszki masy kajmakowej
- 2-3 łyżki migdałów w słupkach
Masę kajmakową rozprowadzić po lekko ciepłym cieście z jabłkami i bakaliami, na wierzch wysypać migdały.
Opcjonalnie posypać można wiórkami kokosowymi bądź dla dbających o linię 😉 – cukrem pudrem (już bez masy kajmakowej).
Smacznego!