Ciasto marchewkowe z ananasem

Ciasto marchewkowe z ananasemCiasto marchewkowe z ananasem

Chyba jeszcze lepsze od tego, jakie prezentowałam wcześniej (ciasto marchewkowe), bo bardziej soczyste. Wyrzuty sumienia po zjedzeniu takiego kawałka są mniejsze, gdy wiemy, że w cieście jest sporo zdrowej marchewki 😉

Ciasto marchewkowe z ananasem szybko się robi i równie szybko znika 😉 W wersji bardziej dietetycznej można pominąć polewę, choć według mnie ona nadaje większego smaku temu ciastu.

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 200 g cukru drobnego do wypieków
  • 2 jajka
  • ok. 200 g marchewki
  • 80 g ananasa z puszki
  • 150 ml oleju roślinnego
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g rodzynków (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Ananasa pokroić w drobną kosteczkę. Orzechy włoskie posiekać.

W misce wymieszać ze sobą: przesianą mąkę, proszek, sodę i cynamon.

Jajka ubić aż będą jasne i podwoją swoją objętość. Stopniowo wsypywać cukier, cały czas miksując. Bardzo powoli wlewać olej, ciągle miksując.

Do ubitych jaj wsypać mieszankę z mąką, delikatnie wymieszać, następnie dodać marchew, ananasa i wiórki kokosowe oraz bakalie, wymieszać.

Ciasto marchewkowe przelać do formy o wymiarach ok. 20×25 lub do tortownicy o średnicy ok. 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC i piec ok. 50 minut do tzw. suchego patyczka.

Składniki na polewę:

  • 200 g serka do smarowania typu Philadelphia
  • 60 g masła
  • 2-3 łyżki miodu

Ubić ze sobą wszystkie składniki, które powinny być w temperaturze pokojowej, następnie schłodzić.

Wystudzone ciasto marchewkowe przekroić na dwa blaty. Na dolny blat rozsmarować połowę polewy, przykryć drugim blatem i rozsmarować pozostałą część polewy. Ciasto marchewkowe można dowolnie udekorować np. orzechami włoskimi.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
prażone migdały w karmelu
Migdały w karmelu

Prażone migdały w karmelu Świetny sposób na szybką, słodką przekąskę. Trochę zdrowia, bo przecież migdały są bardzo zdrowe, i trochę...

Zamknij