Ciasto kruche z rabarbarem i budyniem
Ciasto kruche z rabarbarem i budyniem
Przepyszny kruchy spód, kwaśny rabarbar, słodki, aksamitny budyń i chrupiąca kruszonka… Czego chcieć więcej?… Kolejnego kawałka! Ciasto kruche z rabarbarem i budyniem jest przepyszne i znika w okamgnieniu.
Składniki na ciasto kruche:
- 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 200 g masła
- 3/4 szklanki cukru brązowego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie, ale nadaje bardzo ciekawego aromatu)
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i cynamonem. Wbić jajko i dodać pokrojone na małe kawałeczki masło. Wszystko szybko zagnieść, przykryć folią i schłodzić w lodówce.
W międzyczasie przygotować nadzienie.
Składniki na nadzienie:
- 600-700 g rabarbaru
- 3 łyżki cukru brązowego
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
Rabarbar pokroić w niewielką kostkę (ok. 1 cm) i wymieszać z pozostałymi składnikami. Odstawić.
Składniki na budyń:
- 600 ml mleka
- 3 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 czubata łyżka masła
W garnku podgrzać 450 ml mleka, roztopić w nim masło i cukier, zagotować. Żółtka zmiksować w pozostałym mleku dodając mąkę. Gdy mleko zacznie wrzeć, wlać na nie przygotowaną mieszankę cały czas mieszając. Gotować ok. 1 minuty, po czym odstawić do wystudzenia, przykrywając wcześniej folią spożywczą tak, aby folia dotykała budyniu.
Zamiennie można użyć gotowego budyniu z torebki (najlepiej 2 opakowań) dodając do nich jednak nieco mniej mleka niż w przepisie (by nie był zbyt wodnisty).
Wykonanie:
Formę o wymiarach ok. 25×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć połowę lub nieco ponad połowę ciasta kruchego, dociskając do dna. Ciasto podpiec w piekarniku w temperaturze ok. 180ºC przez ok. 15 minut.
Po tym czasie (może być na gorące ciasto) wyłożyć na nie rabarbar, a na rabarbar budyń. Na budyń zetrzeć lub skruszyć pozostałą część ciasta kruchego.
Ciasto kruche z rabarbarem i budyniem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec ok. 40 minut.
Opcjonalnie, gdy wystygnie, można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!