Ciasto kruche z bezą kokosową

Ciasto kruche z bezą kokosowąCiasto kruche z bezą kokosową

Szybkie do przygotowania ciasto kruche z bezą kokosową i dżemem z malin. Smaczne, chrupiące, długo zachowujące świeżość. Śmiało można je przygotować dzień, lub nawet dwa dni wcześniej.Kruche ciasto z bezą kokosową

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 190 g masła zimnego
  • 3 żółtka (białka użyć do bezy)
  • 2 łyżki śmietany

Wszystkie składniki na ciasto kruche umieścić w misce, masło posiekać nożem, po czym szybko dłońmi zagnieść i uformować kulę (można to zrobić również w malakserze).

Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią i schłodzić w lodowce minimum godzinę.

Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować i wyłożyć do blaszki (o wymiarach ok. 25×35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto lekko ponakłuwać widelcem. Po czym wstawić do nagrzanego do 170oC (góra-dół) piekarnika i podpiec ok. 10 minut.

W tym czasie przygotować bezę.

Składniki:

  • 3 białka
  • 150 g cukru drobnego do wypieków
  • 100 g wiórków kokosowych

Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo, łyżka po łyżce wsypywać cukier, cały czas miksując. Po wsypaniu całego cukru, ubijać jeszcze 3 minuty. Gdy masa na bezę będzie sztywna i lśniąca, dodać wiórki kokosowe, zmiksować.

Ponadto:

  • ok. 100-150 g dżemu np. malinowego, śliwkowego

Ciasto kruche podpieczone wyjąć z piekarnika, wyłożyć na nie dżem, a na dżem bezę kokosową. Wstawić ponownie do piekarnika i piec ok. 40 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120oC i piec kolejnych ok. 10-15 minut. Beza kokosowa po tym czasie powinna być sucha, chrupiąca.

Ciasto kruche z bezą kokosową wyjąć i wystudzić. Wystudzone pokroić w kwadraty.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
sałatka z roszponki z żurawiną
Sałatka z roszponki z żurawiną

Sałatka z roszponki z żurawiną Bardzo prosta do przygotowania, a jednocześnie bardzo smaczna i zdrowa sałatka z roszponki. Żurawina jest...

Zamknij