Ciasto kruche z bezą kokosową
Ciasto kruche z bezą kokosową
Szybkie do przygotowania ciasto kruche z bezą kokosową i dżemem z malin. Smaczne, chrupiące, długo zachowujące świeżość. Śmiało można je przygotować dzień, lub nawet dwa dni wcześniej.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 190 g masła zimnego
- 3 żółtka (białka użyć do bezy)
- 2 łyżki śmietany
Wszystkie składniki na ciasto kruche umieścić w misce, masło posiekać nożem, po czym szybko dłońmi zagnieść i uformować kulę (można to zrobić również w malakserze).
Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią i schłodzić w lodowce minimum godzinę.
Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować i wyłożyć do blaszki (o wymiarach ok. 25×35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto lekko ponakłuwać widelcem. Po czym wstawić do nagrzanego do 170oC (góra-dół) piekarnika i podpiec ok. 10 minut.
W tym czasie przygotować bezę.
Składniki:
- 3 białka
- 150 g cukru drobnego do wypieków
- 100 g wiórków kokosowych
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo, łyżka po łyżce wsypywać cukier, cały czas miksując. Po wsypaniu całego cukru, ubijać jeszcze 3 minuty. Gdy masa na bezę będzie sztywna i lśniąca, dodać wiórki kokosowe, zmiksować.
Ponadto:
- ok. 100-150 g dżemu np. malinowego, śliwkowego
Ciasto kruche podpieczone wyjąć z piekarnika, wyłożyć na nie dżem, a na dżem bezę kokosową. Wstawić ponownie do piekarnika i piec ok. 40 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120oC i piec kolejnych ok. 10-15 minut. Beza kokosowa po tym czasie powinna być sucha, chrupiąca.
Ciasto kruche z bezą kokosową wyjąć i wystudzić. Wystudzone pokroić w kwadraty.
Smacznego!