Ciasto jogurtowe z truskawkami
Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką
Najlepsze ciasto jogurtowe z truskawkami, jakie do tej pory robiłam! Nie wychodzi z niego zakalec, jest puszyste, maślane, a dodatek kruszonki to wisienka na torcie 🙂
Zamiast truskawek, do ciasta można użyć innych sezonowych owoców. Mogą to być maliny, borówki, jagody, porzeczki. A wczesną jesienią świetnie będzie smakować ze śliwkami.
Składniki na kruszonkę:
- 70 g masła
- 100 g mąki
- 4 łyżki cukru
Mąkę wymieszać z cukrem, dodać zimne, pokrojone w kostkę masło. Całość rozetrzeć dłońmi i szybko zagnieść. Wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta.
Składniki na ciasto jogurtowe:
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru drobnego do wypieków
- 1 szklanka jogurtu greckiego (lub naturalnego gęstego)
- 50 g masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło roztopić w rondelku, wystudzić. Pozostałe składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka ubić mikserem na puszystą masę dodając stopniowo cukier. Ubijać tak długo, aż masa będzie jasna i nie będzie wyczuwalny cukier pomiędzy palcami. Do masy jajecznej dodać jogurt naturalny i przestudzone masło, zmiksować.
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wsypać do ciasta, zmiksować krótko, do połączenia się składników.
Ciasto jogurtowe wylać do tortownicy wyłożonej (sam spód) papierem do pieczenia (moja o średnicy 24 cm).
Ponadto:
- ok. 400 g truskawek
Truskawki odszypułkować, wymyć i pokroić na mniejsze części (jeśli są małe, wystarczy pokroić je na połówki). Ułożyć je rozcięciem do góry na cieście.
Wyjąć ciasto na kruszonkę z lodówki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub po prostu pokruszyć dłońmi tworząc kruszonkę na truskawkach.
Ciasto jogurtowe z truskawkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (góra-dół) i piec ok. 45 minut do tzw. suchego patyczka i zarumienienia się kruszonki.
Wyjąć, ostudzić, opcjonalnie można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!