Ciasto jogurtowe z truskawkami

Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonkąCiasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką

Najlepsze ciasto jogurtowe z truskawkami, jakie do tej pory robiłam! Nie wychodzi z niego zakalec, jest puszyste, maślane, a dodatek kruszonki to wisienka na torcie 🙂

Zamiast truskawek, do ciasta można użyć innych sezonowych owoców. Mogą to być maliny, borówki, jagody, porzeczki. A wczesną jesienią świetnie będzie smakować ze śliwkami. Ciasto jogurtowe z truskawkami

Składniki na kruszonkę:

  • 70 g masła
  • 100 g mąki
  • 4 łyżki cukru

Mąkę wymieszać z cukrem, dodać zimne, pokrojone w kostkę masło. Całość rozetrzeć dłońmi i szybko zagnieść. Wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta.

Składniki na ciasto jogurtowe:

  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru drobnego do wypieków
  • 1 szklanka jogurtu greckiego (lub naturalnego gęstego)
  • 50 g masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masło roztopić w rondelku, wystudzić. Pozostałe składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Jajka ubić mikserem na puszystą masę dodając stopniowo cukier. Ubijać tak długo, aż masa będzie jasna i nie będzie wyczuwalny cukier pomiędzy palcami. Do masy jajecznej dodać jogurt naturalny i przestudzone masło, zmiksować.

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wsypać do ciasta, zmiksować krótko, do połączenia się składników.

Ciasto jogurtowe wylać do tortownicy wyłożonej (sam spód) papierem do pieczenia (moja o średnicy 24 cm).

Ponadto:

  • ok. 400 g truskawek

Truskawki odszypułkować, wymyć i pokroić na mniejsze części (jeśli są małe, wystarczy pokroić je na połówki). Ułożyć je rozcięciem do góry na cieście.

Jogurtowe ciasto z truskawkami   Jogurtowe ciasto z truskawkami i kruszonką

Wyjąć ciasto na kruszonkę z lodówki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub po prostu pokruszyć dłońmi tworząc kruszonkę na truskawkach.Jogurtowe ciasto z kruszonką i truskawkami

Ciasto jogurtowe z truskawkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (góra-dół) i piec ok. 45 minut do tzw. suchego patyczka i zarumienienia się kruszonki.

Wyjąć, ostudzić, opcjonalnie można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
chłodnik z botwinki
Chłodnik litewski

Chłodnik litewski - idealny na lato! Chłodnik to zupa podawana na zimno. Może być sporządzona na bazie świeżych warzyw lub...

Zamknij