Ciasto dyniowe
Ciasto dyniowe z mąki orkiszowej
Świetny przepis na jesienne co nieco do kawusi 🙂 Ciasto dyniowe pięknie pachnie już podczas pieczenia, aż domownikom cieknie ślinka! Trudno było nam wszystkim doczekać, aż przestygnie i zrobię do niego polewę 😉 Jedno z lepszych ciast dyniowych, jakie miałam okazję próbować. Gorąco polecam na leniwe popołudnia do kawki lub herbatki 🙂
Ciasto dyniowe można zrobić z innej niż orkiszowa mąki, można użyć nawet zwykłej pszennej mąki. Zamiast poniższych przypraw można dorzucić po prostu mieszankę przypraw do piernika.
Składniki:
- 2 szklanki mąki orkiszowej (użyłam pełnoziarnistej)
- 1 niepełna szklanka cukru
- 4 jajka
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- 400 g (ok. 1 i 1/2 szklanki) puree z dyni
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżka cynamonu
- 1/3 łyżeczki imbiru
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 szklanka rodzynków
- 1/3 szklanki pestek dyni
W jednej misce wymieszać przesianą mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami.
W drugiej misce rozbełtać jajka, dodać olej i puree z dyni.
Połączyć ze sobą zawartość obu misek (zmiksować krótko lub rózgą kuchenną – jedynie do połączenia się składników). Na koniec wrzucić rodzynki i pestki dyni (opcjonalnie można dodać posiekane orzechy włoskie), wymieszać.
Ciasto przelać do formy (moja o wymiarach 24×30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto dyniowe wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (góra-dół) i piec ok. 25 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.
Składniki na polewę:
- 200 g serka kremowego śmietankowego
- 2 czubate łyżki masła
- 2-3 łyżki miodu płynnego
Masło roztopić i wymieszać z płynnym miodem i serkiem. Mieszać, aby powstała jednolita masa, schłodzić kilka minut w lodówce.
Polewę rozprowadzić po cieście dyniowym. Zamiast polewy ciasto można jedynie oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!