Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Najlepsze ciasto drożdżowe ze śliwkami i pyszną kruszonką, jakie miałam okazję jeść! Mocno puszyste ciasto, wybornie smakujące śliwki zerwane prosto z drzewa i chrupiąca kruszonka. Genialne!
Składniki:
- 10 g suchych drożdży
- 0,4 szklanki letniego mleka
- 500 g mąki pszennej
- 90 g cukru
- 100 g masła
- 4 jajka
- 500 g śliwek węgierek
Drożdże wsypać do letniego mleka wraz z jedną łyżeczką cukru. Wymieszać i odstawić na ok. 10 minut, aż zaczną „pracować”.
Masło roztopić, przestudzić.
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, roztrzepane jajka, mleko z drożdżami i wszystko dokładnie wyrobić mikserem z nakładkami do ciasta drożdżowego. Gdy ciasto będzie już elastyczne, dodać roztopione masło partiami, cały czas miksując. Na koniec ciasto powinno odchodzić od brzegów miski.
Ciasto zostawić w misce, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1-1,5 godziny do podrośnięcia.
Przygotować śliwki: wymyć, osuszyć, przekroić na połówki, pozbawić pestek.
Po tym czasie ciasto delikatnie wyrobić dłońmi i wyłożyć do formy o wymiarach ok. 25×35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ułożyć śliwki skórką do dołu. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30 minut do napuszenia.
Składniki na kruszonkę:
- 100 g masła
- 140 g mąki pszennej
- 80 g cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
Masło roztopić i wymieszać z cukrem i mąką oraz cynamonem. Powinna powstać kruszonka.
Powstałą kruszonką posypać ciasto drożdżowe ze śliwkami. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180oC (góra-dół) piekarnika i piec ok. 25 minut. Wystudzić przed podaniem, choć lekko ciepłe jest najlepsze 🙂
Smacznego!