Ciasteczka cytrynowe

ciasteczka cytrynoweCiasteczka cytrynowe, kruche

Kruche, maślane, delikatne, z nutą cytryny ciasteczka cytrynowe, w sam raz na jeden kęs. Dodatek mąki ziemniaczanej sprawia, że ciasteczka cytrynowe są kruche. Nuta cytryny dodaje niesamowitego, świeżego aromatu, dzięki czemu ciasteczka nie są mdłe, a raczej wyraziste.

Z podobnych robiłam już ciasteczka maślane i w sumie nie mogę się zdecydować, które smakują mi bardziej 🙂

Z poniższego przepisu wychodzi ok. 25-30 sztuk ciasteczek cytrynowych.

Składniki:

  • 120 g masła
  • 110 g mąki pszennej
  • 35 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • skórka starta z połowy dużej cytryny

Masło wyjąć dużo wcześniej z lodówki, aby zmiękło. Miękkie masło zmiksować dodając cukier i skórkę z cytryny tak długo, aż masło nieco zmieni swój kolor na jaśniejszy. Do masła dodać obie mąki, całość zmiksować lub połączyć dłońmi tworząc jednolitą masę. Z przygotowanego ciasta odrywać po kawałku i lepić kulki wielkości orzechów włoskich.

Kulki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i każde ciasteczko delikatnie spłaszczyć.

kruche ciasteczka cytrynowe   ciasteczka cytrynowe kruche

Ciasteczka cytrynowe wstawić do nagrzanego do 170oC piekarnika i piec ok. 15 minut do zarumienienia się ich. Blaszkę wyjąć, ciasteczka cytrynowe chwilę przestudzić, po czym wyłożyć je na kratkę do całkowitego wystudzenia.

Ciasteczka cytrynowe przechowywać w zamkniętym pojemniku do tygodnia.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
cantucci z migdałami
Biscotti

Klasyczne biscotti z migdałami Biscotti, inaczej nazywane cantucci, to suche, twardawe ciasteczka, które pochodzą z Włoch (Toskania). W Italii jada...

Zamknij