Ciasteczka cytrynowe
Ciasteczka cytrynowe, kruche
Kruche, maślane, delikatne, z nutą cytryny ciasteczka cytrynowe, w sam raz na jeden kęs. Dodatek mąki ziemniaczanej sprawia, że ciasteczka cytrynowe są kruche. Nuta cytryny dodaje niesamowitego, świeżego aromatu, dzięki czemu ciasteczka nie są mdłe, a raczej wyraziste.
Z podobnych robiłam już ciasteczka maślane i w sumie nie mogę się zdecydować, które smakują mi bardziej 🙂
Z poniższego przepisu wychodzi ok. 25-30 sztuk ciasteczek cytrynowych.
Składniki:
- 120 g masła
- 110 g mąki pszennej
- 35 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru pudru
- skórka starta z połowy dużej cytryny
Masło wyjąć dużo wcześniej z lodówki, aby zmiękło. Miękkie masło zmiksować dodając cukier i skórkę z cytryny tak długo, aż masło nieco zmieni swój kolor na jaśniejszy. Do masła dodać obie mąki, całość zmiksować lub połączyć dłońmi tworząc jednolitą masę. Z przygotowanego ciasta odrywać po kawałku i lepić kulki wielkości orzechów włoskich.
Kulki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i każde ciasteczko delikatnie spłaszczyć.
Ciasteczka cytrynowe wstawić do nagrzanego do 170oC piekarnika i piec ok. 15 minut do zarumienienia się ich. Blaszkę wyjąć, ciasteczka cytrynowe chwilę przestudzić, po czym wyłożyć je na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Ciasteczka cytrynowe przechowywać w zamkniętym pojemniku do tygodnia.
Smacznego!