Chłodnik litewski
Chłodnik litewski – idealny na lato!
Chłodnik to zupa podawana na zimno. Może być sporządzona na bazie świeżych warzyw lub owoców. Chłodnik litewski to potrawa kuchni polskiej. Sporządza się go z botwiny i kefiru (jogurtu, śmietany) oraz innych świeżych, sezonowych warzyw.
Świetnie orzeźwia w gorące, letnie dni i jest bardzo pożywny i smaczny, a przede wszystkim zdrowy, bo składa się niemal z samych zdrowych warzyw. Buraki, zwłaszcza lekko twardawe, dobrze działają na nerki i wątrobę i regulują poziom cukru. Rzodkiewki są nazywane „jarzynami pięknych włosów”, natomiast ogórki oczyszczają organizm. Kefir zaś zadba o to, aby porcja była bogata w wapń. Poza tym porcja takiego chłodnika to zaledwie 50-80 kalorii. Musimy go pokochać!
Składniki na 4-6 porcji:
- pęczek botwinki (z buraczkami)
- 3 ogórki gruntowe
- pęczek rzodkiewek
- pęczek szczypiorku (najlepiej cienkiego)
- pęczek koperku
- 1-2 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
- 400 ml kefiru (maślanki)
- 400 ml jogurtu typu greckiego
- sól (1-1,5 łyżeczki)
- pieprz
Wszystkie warzywa dokładnie wymyć. Buraczki z botwinki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Łodygi i liście botwiny drobno pokroić. Wszystko to wrzucić do garnka, zalać wodą do wysokości warzy (nie więcej) i gotować ok. 7-13 minut (w zależności od preferencji co do miękkości warzyw). Wystudzić. Wlać sok z cytryny. Ogórki i rzodkiewki pokroić drobno lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach (ja z reguły część kroję, by czuć chrupiące kawałki warzyw, a część ścieram). Koperek i szczypiorek drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie warzywa dorzucić do chłodnej botwinki i wymieszać. Wlać jogurt i kefir, wymieszać, by nie było grudek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Jeśli ktoś woli bardziej wodnistą zupę, może dodać więcej kefiru. Moja była dość konkretna, z kawałkami świeżych warzyw do chrupania. Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem.
Smacznego!