Chlebek bananowy
Chlebek bananowy
Chlebek bananowy to typowe amerykańskie ciasto. Nazwa pochodzi od wyglądu ciasta – przypomina bochenek chleba. W smaku jednak chlebek bananowy zbliżony jest do keksa – słodki, z chrupiącymi orzechami, wilgotny. Plusem tego ciasta jest to, że długo zachowuje świeżość dzięki bananom.
Ja chętnie dodaję do niego orzechy włoskie, ale możecie użyć także innych bakalii, np. orzechów laskowych, rodzynek. Można się też pokusić o dorzucenie do niego kawałków gorzkiej czekolady.
- 3 mocno dojrzałe banany
- 3 jaja
- 160 g cukru
- 240 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 120 g masła
- bakalie (np. orzechy włoskie)
Masło rozpuścić w rondlu, dodać do niego cukier, wymieszać. Ostawić do lekkiego przestudzenia.
Banany rozgnieść widelcem lub za pomocą blendera, dodać do nich jajka, wymieszać. Do bananów przesiać mąkę z proszkiem, całość wymieszać, a na koniec wlać przestudzone masło, wsypać posiekane orzechy włoskie. Wymieszać. Ciasto przelać do keksówki (np. o wymiarach 10×30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Chlebek bananowy wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika (góra-dół) i piec ok. 30 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 150oC i piec do 30 minut (patyczkiem sprawdzić, czy ciasto jest upieczone, choć dzięki bananom będzie trochę wilgotne).
Smacznego!