Burgery rybne
Burgery rybne (burgery z łososia i dorsza) z dipem ogórkowo-koperkowym
Burgery rybne to wersja dla wegetarian, bo dla mięsożerców polecam hamburgery.
Burgery rybne możecie przygotować z ulubionych filetów z ryb. Ja użyłam dwóch gatunków ryby: dorsza i łososia, jednakże można je zrobić z jednego rodzaju. Według mnie dodatek łososia do dorsza sprawił, iż burgery rybne nie były suche i nadał im znakomitego smaku.
Skórka starta z cytryny i koperek nadały burgerom rybnym świeżości.
Do nich proponuję dip z dodatkiem czosnku, ogórka i koperku – świetnie współgra ze smakiem ryby.
Składniki na ok. 6 sztuk:
- 300 g filetów z ryby (np. dorsz, mintaj)
- 100 g fileta z łososia
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki posiekanego koperku
- skórka starta z połowy cytryny
- sól (ok. 1/2 łyżeczki)
- pieprz
Rybę dokładnie wymyć, osuszyć, pozbawić ewentualnych ości i bardzo drobno posiekać. Do ryby dodać pozostałe składniki i wszystko dokładnie wymieszać, a najlepiej wyrobić dłońmi, jak mięso mielone na kotlety. Całość wstawić do lodówki na minimum pół godziny. Po tym czasie formować kotleciki, lekko spłaszczać. Na rozgrzaną patelnię wlać odrobinę oleju i smażyć na niej burgery rybne na złoty kolor z obydwu stron.
Ponadto:
- ulubione bułki do burgerów
- pomidor
- dojrzałe awokado
- po 2 garście rukoli i roszponki (lub inną ulubioną sałatę)
Bułkę przekroić na pół, zgrillować z każdej strony. Na bułkę nałożyć dip do burgerów*, sałatę, na nią burgery rybne, awokado, pomidora, dip* i całość zamknąć drugą połówką bułki.
* Składniki na dip do burgerów:
- 6 łyżek jogurtu naturalnego greckiego
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 ogórka
- 1/2 pęczka koperku
- szczypta cukru
- sól
- pieprz
Ogórka wymyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (bez obierania). Czosnek przecisnąć przez praskę. Koperek bardzo drobno posiekać. Przygotowane składniki wymieszać dokładnie z jogurtem naturalnym, doprawiając całość do smaku.
Smacznego!