Biszkopt kakaowy
Biszkopt kakaowy
Biszkopt kakaowy z tego przepisu jest genialny! Zawsze wychodzi puszysty, nie opada. Jest mocno kakaowy. Może stanowić bazę wielu tortów, czy to z masą czekoladową, czy śmietanową. To alternatywa do tradycyjnego biszkoptu lub biszkoptu orzechowego.
Składniki:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru drobnego do wypieków
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki kakao (gorzkiego)
Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Masa powinna być lśniąca i sztywna. Następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas nadal miksując.
Mąkę przesiać razem z kakao i stopniowo dodawać do masy jajecznej, bardzo delikatnie mieszając (najlepiej drewnianą łyżką) po dodaniu każdej partii (podzielić na ok. 4-6 partii, nie wsypywać całości na raz, by piana nie opadła).
Dno tortownicy o średnicy ok. 22-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia i masę na biszkopt kakaowy przelać do tortownicy, wyrównać wierzch.
Biszkopt kakaowy wstawić do nagrzanego do 160-170oC piekarnika (góra-dół) i piec ok. 30-35 minut do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie biszkopt kakaowy wyjąć i z wysokości ok. pół metra zrzucić go na podłogę (biszkopt rzucany), co zapobiegnie jego opadnięciu. Następne ponownie wstawić go do piekarnika i studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach. Dopiero całkowicie wystudzony biszkopt kakaowy oddzielić od boków tortownicy, a następnie przekroić go na 3 równe blaty według wskazówek w zakładce Tips&Tricks.
Po wystudzeniu można biszkopt kakaowy przewrócić do góry nogami (biszkopt z dodatkiem kakao nigdy nie jest idealnie prosty, jak biszkopt tradycyjny, a dzięki temu, że go przewrócimy, zmniejszymy powstałe wybrzuszenie).
Smacznego!