Ciasto kawowe

tort kawowyCiasto kawowe (tort kawowy)

Ciasto kawowe jest lekkie i przyjemnie w jedzeniu. Spód to tradycyjny biszkopt, a bazą mas jest śmietana kremówka.ciasto kawowe Tort kawowy jest bardzo prosty do przygotowania, najlepiej go robić dzień wcześniej, by każda masa miała czas na wystygnięcie.

Kakaowy biszkopt, maka kawowa i masa śmietankowa, całość posypana startą gorzką czekoladą lub gorzkim kakao – to musi być pyszne!

Składniki na biszkopt:

  • 2 jajka
  • 5 łyżek drobnego cukru
  • 4 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, pod sam koniec dodając stopniowo cukier. Gdy masa będzie lśniąca, dodawać po jednym żółtku, nadal miksując, a następnie wsypać przesiane obie mąki oraz kakao (najlepiej partiami) i bardzo delikatnie już tylko wymieszać.

Masę przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (moja okrągła o średnicy 22 cm) i wyrównać brzeg. Wstawić do nagrzanego do 170oC piekarnika (góra-dół) i piec ok. 30 minut. Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach. Dopiero całkowicie zimny wyjąć z blaszki.

Składniki na poncz:

  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 5 łyżek wody
  • 1 łyżka likieru np. Bailey’s

Kawę rozpuścić w wodzie, dodać likier. Płynem równomiernie nasączyć wystudzony biszkopt.

Składniki na masę kawową:biszkopt kawowy

  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka kawy zbożowej
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru

Żelatynę oraz kawę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody (ok. 4 łyżkach lub mniej), wystudzić. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno dodając pod koniec cukier puder. Wystudzoną żelatynę z kawą wlać powoli do ubitej śmietany cały czas miksując. Opcjonalnie do ubitej masy można dodać łyżkę likieru Bailey’s.

Masę kawową wyłożyć na biszkopt, wyrównać. Schłodzić w lodówce przez ok. pół godziny, po czym przystąpić do przygotowania masy śmietanowej.

Składniki na masę śmietankową:masa kawowa

  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ziarna z połowy laski wanilii (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki żelatyny

Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody, wystudzić. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno dodając pod koniec cukier puder oraz wanilię. Wlać schłodzoną żelatynę, dobrze zmiksować. Masę śmietankową wyłożyć na masę kawową.

Ciasto kawowe schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Ponadto:

  • 20 g gorzkiej czekolady lub gorzkie kakao

Na ciasto kawowe zetrzeć na tarce o małych oczkach czekoladę lub oprószyć kakao.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Ciastka razowe z czekoladą i płatkami owsianymi
Ciastka razowe z czekoladą i płatkami owsianymi

Ciastka razowe z czekoladą i płatkami owsianymi Przepyszne, z dużą ilością płatków owsianych, z czekoladą - ciastka razowe, bo o...

Zamknij