Biscotti z żurawiną i migdałami
Biscotti z żurawiną i migdałami
Tym razem alternatywna wersja do prezentowanych wcześniej cantucci. Z dodatkiem żurawiny, migdałów i z nutą lekko cytrynową te biscotti są równie pyszne. Ponadto użyłam tu zdrowszej mąki – orkiszowej, dzięki czemu i ciasteczka są choć odrobinę zdrowsze 😉
Biscotti z żurawiną i migdałami to rodzaj twardych ciastek, które spożywa się maczając w kawie, herbacie lub winie (dzięki temu miękną).
Składniki:
- 2 jajka
- 160 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- garść migdałów
- garść żurawiny suszonej (najlepiej całej, nie siekanej)
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka starta z połowy cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
Jajka wbić do miski, ubić je mikserem dodając stopniowo cukier. Do ubitej, jednolitej masy wsypać mąki z proszkiem do pieczenia, a także skórkę otartą z cytryny i sok z cytryny.
Na koniec do ciasta wrzucić migdały i żurawinę, wymieszać.
Z ciasta ulepić 2 „chlebki”, lekko je spłaszczyć. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 170oC piekarnika (termoobieg). Piec ok. 17-20 minut do zarumienienia (chlebki mogą lekko popękać od góry).
Wyjąć blaszkę i lekko przestudzić bochenki. Następnie pokroić je (nożem z piłką) w „kromki” ok. 1 cm (na wprost lub na ukos) i ułożyć na kratce. Wstawić ponownie do piekarnika (ta sama temperatura) i lekko zapiec do ich zarumienienia i większego wysuszenia, obracając je w połowie pieczenia na drugą stronę (po ok. 5-8 minut z każdej strony).
Biscotti z żurawiną i migdałami przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku lub puszce.
Smacznego!