Bezy z kremem czekoladowym
Bezy z kremem czekoladowym i truskawkami
Beza to doskonały sposób wykorzystania białek, które pozostaną nam z przygotowania innych wypieków. Są lekkie, delikatne, chrupiące z zewnątrz i lekko ciągnące się w środku. Bezy z kremem czekoladowym zrobiłam, gdy zostały mi białka z przygotowania oponek serowych.
Białka doskonale nadają się do mrożenia, więc jeśli Wam zostaną z przygotowania jakiegoś wypieku, śmiało można je zamrozić.
Składniki na ok. 6 sztuk:
- 4 białka
- 200 g cukru drobnego do wypieków lub cukru pudru
- szczypta soli
- 1 łyżka soku z cytryny
Białka przelać do wysokiej miski, dodać szczyptę soli i ubijać je do czasu, aż będą miały stałą konsystencję (można przewrócić miskę i jeśli białka nie wyciekają, są ubite). Od tego czasu stopniowo dodawać porcje cukru cały czas miksując na najwyższych obrotach. Masa powinna być lśniąca i zwarta.
Na blaszce piekarnika wyłożyć papier do pieczenia, a na niego łyżką nałożyć bezy (biorąc pod uwagę, że bezy nieco rosną podczas pieczenia), delikatnie je spłaszczyć.
Bezy wstawić do nagrzanego do 120oC piekarnika (góra-dół), po czym niemal od razu zmniejszyć grzanie do ok. 100oC. Bezy piec ok. 2 godzin. Po tym czasie lekko uchylić drzwiczki piekarnika, aby bezy wyschły. Śmiało można przygotować je dzień lub nawet dwa dni wcześniej.
Składniki na krem czekoladowy:
- 200 ml śmietanki kremówki
- 100 g gorzkiej czekolady
- cukier puder (opcjonalnie, do smaku)
Śmietankę kremówkę wlać do garnka, podgrzać ale nie gotować, zdjąć z ognia. Do mocno podgrzanej śmietanki kremówki wrzucić połamaną na kostki czekoladę, pozostawić do roztopienia się jej, wymieszać, ostudzić i schłodzić.
Schłodzoną śmietanę z czekoladą ubić mikserem na sztywno dodając do smaku cukier puder.
Ponadto:
Na bezy nakładać krem czekoladowy, udekorować je świeżymi, wymytymi i osuszonymi owocami.
Bezy z kremem czekoladowym są idealne wiosną, latem, gdyż wtedy mamy dostęp do świeżych, pysznych owoców i wtedy to właśnie chce nam się lekkich deserów.
Bezy z kremem czekoladowym podawać od razu po przygotowaniu, gdyż gdy za długo krem będzie na nich leżał, bezy zmiękną.
Zapraszam też do obejrzenia i wypróbowania pozostałych przepisów z działu BEZY.
Zapraszam do wykorzystania przepisów z wykorzystaniem żółtek.
Smacznego!