Babka drożdżowa

babka drożdżowaBabka drożdżowa

Odkąd pierwszy raz zrobiłam tą babkę drożdżową, w ciągu następnego miesiąca królowała na moim stole raz w tygodniu – tak wiele osób prosiło o jej zrobienie. Za każdym razem babka drożdżowa wychodziła taka sama: puszysta, mięciutka, delikatna, pachnąca. Mogę śmiało powiedzieć, że jest to najlepsza babka drożdżowa, jaką robiłam i na pewno będę ją robić na każde Święta Wielkanocne.

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 40 g świeżych drożdży
  • 5 żółtek
  • 250 ml letniego mleka
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 150 g cukru pudru
  • skórka starta z połowy cytryny
  • 2 łyżki rumu lub spirytusu
  • szczypta soli
  • pół szklanki rodzynek (może być mniej lub więcej w zależności od upodobań)
  • kandyzowana skórka pomarańczowa

Rodzynki namoczyć we wrzątku. Masło roztopić w rondlu.

Zrobić rozczyn: drożdże wymieszać z kilkoma łyżkami letniego mleka, odrobiną cukru i 2 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier puder, wymieszać. Po środku zrobić wgłębienie i wlać rozczyn i pozostałe składniki (oprócz masła, rodzynek i skórki pomarańczowej). Mikserem z nakładkami do ciasta drożdżowego porządnie wyrobić ciasto (kilka minut), aby było elastyczne. Na koniec dodać roztopione ale nie gorące masło, wyrobić. Wrzucić odsączone rodzynki, skórkę pomarańczową, wymieszać.

Foremkę wysmarować tłuszczem i obsypać mąką lub bułką tartą. Ciasto od razu rozłożyć w foremce. Użyłam formy o średnicy 22 cm i wysokości 9,5 cm. Przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby co najmniej podwoiło swoją objętość (ok. 1-1,5 godziny).

ciasto na babkę drożdżową   Ciasto na babę drożdżową

Po tym czasie posmarować je z wierzchu delikatnie białkiem i wstawić do nagrzanego do 160º piekarnika (góra-dół) i piec ok. 35 minut do tzw. suchego patyczka.

Babkę drożdżową ostudzić, wyjąć z foremki i babka drożdżowapolukrować lub posypać cukrem pudrem.

Składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • kilka łyżek (2-3) gorącej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny

Składniki rozetrzeć na niezbyt rzadką masę (jeśli lukier będzie za rzadki – dodać cukru pudru, jeśli za gęsty – wody). Lukrować jeszcze lekko ciepłą babkę drożdżową.

Z pozostałych po cieście białek można przygotować np. ulubioną bezę.

Smacznego!

Spodobał Ci się przepis? Polub mnie na facebooku, a będziesz na bieżąco!
lubie-to-png

Przeczytaj inne:
brownie
Brownie

Klasyczne brownie Brownie to typowe amerykańskie ciasto. Jego nazwa pochodzi od koloru (brown = brązowy). Ciasto brownie jest ciężkie, zdecydowanie...

Zamknij