Sałatka jarzynowa
Tradycyjna sałatka jarzynowa
Chyba każdy z nas jadł sałatkę jarzynową. Przyrządzana jest ona na wiele sposobów, każdy modyfikuje przepis na sałatkę wedle swojego smaku. Ja i tak uważam, że ta robiona przez moją mamę jest najlepsza. Niestety jest pracochłonna, bo krojenia jest dużo, ale taka sałatka jarzynowa jest warta każdej poświęconej minuty.
Pewnie u większości osób robiona jest ona jedynie na Święta, ja sałatkę jarzynową polecam również w ciągu roku, gdyż smak jest tak dobry, że nie powinniśmy o niej zapominać 🙂
Składniki na dość sporą salaterkę:
- 3 ziemniaki
- 4 marchewki
- pół selera
- 2 korzenie pietruszki
- 4 ogórki kiszone
- ok. 6-8 cm pora (jasna lub lekko zielona część)
- 1 puszka groszku konserwowego (w mojej wersji go nie ma)
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 5 jajek
- 1 kwaśne jabłko
- kilka liści natki pietruszki
- 5-7 łyżek majonezu
- 1 łyżeczka musztardy ostrej
- sól
- pieprz
Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler wyszorować i ugotować w wodzie z dodatkiem soli do miękkości (ale aby warzywa nie były rozgotowane). Odcedzić, wystudzić, obrać i posiekać w kosteczkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, pokroić w kosteczkę. Ogórka pokroić w kostkę, jabłko obrać, wykroić ogryzek, pokroić w kostkę. Pora i natkę pietruszki drobno posiekać. Kukurydzę i groszek odlać z zalewy, dodać do pozostałych warzyw. Warzywa wymieszać. Dodać do nich majonez, musztardę i przyprawy. Wymieszać i schłodzić w lodówce.
Smacznego!