Ciasto marchewkowe z ananasem
Ciasto marchewkowe z ananasem
Chyba jeszcze lepsze od tego, jakie prezentowałam wcześniej (ciasto marchewkowe), bo bardziej soczyste. Wyrzuty sumienia po zjedzeniu takiego kawałka są mniejsze, gdy wiemy, że w cieście jest sporo zdrowej marchewki 😉
Ciasto marchewkowe z ananasem szybko się robi i równie szybko znika 😉 W wersji bardziej dietetycznej można pominąć polewę, choć według mnie ona nadaje większego smaku temu ciastu.
Składniki:
- 200 g mąki
- 200 g cukru drobnego do wypieków
- 2 jajka
- ok. 200 g marchewki
- 80 g ananasa z puszki
- 150 ml oleju roślinnego
- 50 g wiórków kokosowych
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g rodzynków (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Ananasa pokroić w drobną kosteczkę. Orzechy włoskie posiekać.
W misce wymieszać ze sobą: przesianą mąkę, proszek, sodę i cynamon.
Jajka ubić aż będą jasne i podwoją swoją objętość. Stopniowo wsypywać cukier, cały czas miksując. Bardzo powoli wlewać olej, ciągle miksując.
Do ubitych jaj wsypać mieszankę z mąką, delikatnie wymieszać, następnie dodać marchew, ananasa i wiórki kokosowe oraz bakalie, wymieszać.
Ciasto marchewkowe przelać do formy o wymiarach ok. 20×25 lub do tortownicy o średnicy ok. 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC i piec ok. 50 minut do tzw. suchego patyczka.
Składniki na polewę:
- 200 g serka do smarowania typu Philadelphia
- 60 g masła
- 2-3 łyżki miodu
Ubić ze sobą wszystkie składniki, które powinny być w temperaturze pokojowej, następnie schłodzić.
Wystudzone ciasto marchewkowe przekroić na dwa blaty. Na dolny blat rozsmarować połowę polewy, przykryć drugim blatem i rozsmarować pozostałą część polewy. Ciasto marchewkowe można dowolnie udekorować np. orzechami włoskimi.
Smacznego!