Zupa z dynią i kurczakiem

Zupa z dynią i kurczakiemZupa z dynią i kurczakiem, z mlekiem kokosowym

Dynia świetnie współgra z mlekiem kokosowym, o czym przekonałam się przy okazji przepisu na zupę dyniową z mlekiem kokosowym. Postanowiłam teraz „wzbogacić” nieco zwykły krem z dyni o mięso, którego dopomina się mój T. Tak powstała zupa z dynią i kurczakiem.Zupa z dynią i kurczakiem

Składniki:

  • 500 g dyni
  • 400 g piersi z kurczaka
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 700 ml bulionu (lub wody)
  • 1/2 cebuli lub 2 dymki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kminku mielonego
  • 1/3 łyżeczki imbiru (można dać kawałek startego świeżego imbiru)
  • 1/3 łyżeczki chilli lub ostrej papryki
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • sól
  • pieprz

Zamiast powyższej mieszanki przypraw można dodać przyprawę curry.

Kurczaka wymyć, oczyścić z błon, osuszyć i pokroić w kosteczkę.

Dynię obrać, usunąć pestki, pokroić w kostkę.

W garnku rozgrzać olej kokosowy i poddusić na nim posiekaną drobno cebulkę oraz przeciśnięty ząbek czosnku. Dodać przyprawy, smażyć chwilę, aż utworzy się „pasta”.

Wrzucić pokrojoną w kostkę dynię, smażyć 2 minuty mieszając. Wszystko zalać gorącym bulionem, zagotować, wrzucić pokrojonego kurczaka, zagotować, gotować ok. 10 minut, aż dynia się lekko rozpadnie, a kurczak będzie miękki.

Wlać mleko kokosowe, zagotować i gotować kolejne 2-3 minuty.

Podawać z ugotowanym al dente makaronem (u mnie wstążki) i posiekaną dymką.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
tarta ze szpinakiem
Tarta ze szpinakiem

Tarta ze szpinakiem, fetą i pieczarkami na cieście francuskim Pomysł na tartę ze szpinakiem zrodził się, gdy znalazłam w lodówce...

Zamknij