Placki z dyni i cukinii
Placki z dyni i cukinii
Robiłam już placki z cukinii, robiłam też placki z dyni, tym razem połączyłam i zrobiłam placki z dyni i cukinii na słono. Oczywiście, jak każde placki, wyszły obłędne 😉
Składniki:
- 2 szklanki startej na tarce o grubych oczkach dyni
- 1 szklanka startej na tarce o grubych oczkach cukinii
- 1/2 cebuli
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- opcjonalnie: 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu lub natki pietruszki
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
W misce roztrzepać trzepaczką jajka, dolać mleko, wsypać przesianą mąkę i wszystko wymieszać tworząc gęste ciasto „naleśnikowe”. Do ciasta wsypać starte warzywa, cebulę, dodać zioła i przyprawy.
Na patelni rozgrzać olej i na gorący nakładać łyżką placki. Smażyć na średnim ogniu do zarumienienia, po czym przerzucić na drugą stronę i smażyć 1-2 minuty.
Placki z dyni i cukinii odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym (by odsączyć nadmiar tłuszczu).
Placki podawać z np. sosem pomidorowym lub sosem tzatziki.
Smacznego!