Placki z dyni i cukinii

Placki z cukinii i dyniPlacki z dyni i cukinii

Robiłam już placki z cukinii, robiłam też placki z dyni, tym razem połączyłam i zrobiłam placki z dyni i cukinii na słono. Oczywiście, jak każde placki, wyszły obłędne 😉

Składniki:

  • 2 szklanki startej na tarce o grubych oczkach dyni
  • 1 szklanka startej na tarce o grubych oczkach cukinii
  • 1/2 cebuli
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu lub natki pietruszki
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz Placki z dyni i cukinii

W misce roztrzepać trzepaczką jajka, dolać mleko, wsypać przesianą mąkę i wszystko wymieszać tworząc gęste ciasto „naleśnikowe”. Do ciasta wsypać starte warzywa, cebulę, dodać zioła i przyprawy.

Na patelni rozgrzać olej i na gorący nakładać łyżką placki. Smażyć na średnim ogniu do zarumienienia, po czym przerzucić na drugą stronę i smażyć 1-2 minuty.

Placki z dyni i cukinii odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym (by odsączyć nadmiar tłuszczu).

Placki podawać z np. sosem pomidorowym lub sosem tzatziki.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
cukinia faszerowana mięsem mielonym
Cukinia faszerowana

Cukinia faszerowana mięsem mielonym Idealny przepis na to, by mój T. zjadł kawałek zielonego warzywa, za którym nie przepada ;)...

Zamknij