Krem z dyni piżmowej

Krem z dyni piżmowejKrem z dyni piżmowej

Robiłam już krem z dyni Hokkaido i zupę dyniową z mlekiem kokosowym. Tym razem, mając dynię piżmową, która jest aksamitna i nieco słodkawa w smaku, postanowiłam ją użyć do przygotowania kremu z niej. Krem z dyni piżmowej wyszedł genialny.

Zrobiłam krem z dyni pieczonej, ale można też dynię obrać i dodać do gotujących się warzyw bez wcześniejszego jej pieczenia.

Składniki:

  • 1 dynia piżmowa o wadze ok. 1,5 kg
  • 1-2 marchewki
  • 1 ziemniak
  • 500 ml bulionu (lub więcej)
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/3 szklanki śmietanki (rzadkiej: 12% lub 30%)
  • 1/2 papryczki chilli lub 1/3 chilli w proszku (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz

Dynię wymyć, przekroić wzdłuż, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w cieńsze paski (np. ósemki), ułożyć na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego do 200oC piekarnika i piec ok. 40-60 minut do miękkości. Przestudzić, zdjąć skórę.

Cebulkę drobno posiekać, marchew i ziemniaka obrać, pokroić w kostkę.

W garnku podgrzać oliwę i zeszklić na niej posiekaną drobno cebulkę, przeciśnięty czosnek. Dodać pokrojoną marchewkę i ziemniaka oraz chilli. Podsmażyć 1-2 minuty ciągle mieszając, po czym zalać bulionem. Gotować do miękkości warzyw, po czym dodać obraną i pokrojoną w kostkę upieczoną dynię, przyprawy.

Zupę zmiksować na gładki krem dolewając śmietanki. W razie potrzeby dolać więcej bulionu.

Krem z dyni piżmowej podawać z grzankami czosnkowymi (pokrojony w kostkę chleb podsmażyć na maśle z dodatkiem kilku posiekanych na plasterki ząbków czosnku) lub świeżym pieczywem.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
lasagne ze szpinakiem i sosem beszamelowym
Lasagne ze szpinakiem

Lasagne ze szpinakiem, serem feta i beszamelem Aksamitne i delikatne danie, w roli głównej szpinak, czyli najgorsza potrawa dla dzieci....

Zamknij