Burgery z łososia i kaszy jaglanej

Burgery z łososia i kaszy jaglanejBurgery z łososia i kaszy jaglanej

Proste do przygotowania, bardzo zdrowe kotlety dla całej rodziny. Burgery z  łososia i kaszy jaglanej posmakują nie tylko dzieciakom!

Składniki na 6 sztuk:

  • 400 g filetu z łososia
  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/2 niedużej cebulki
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

Łososia wymyć, osuszyć, pozbawić skóry i ewentualnych ości. Pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do pojemnika malaksera (można też zmielić w maszynce do mielenia lub posiekać drobno nożem), zmielić.

Do ryby dodać ugotowaną kaszę, posiekaną cebulkę, przeciśnięty ząbek czosnku, pietruszkę, sok z cytryny i przyprawy. Wszystko razem zmiksować do połączenia się składników.

Z masy rybnej lepić kotleciki, lekko spłaszczać ręką. Patelnię grillową lub z nieprzywierającą powłoką posmarować cienko oliwą, rozgrzać i na rozgrzanej układać burgery rybne. Smażyć po ok. 2 minuty z każdej strony.

Burgery rybne dobrze smakują z ziemniaczkami i ugotowanymi na parze warzywami lub mizerią.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
makaron z pesto z suszonych pomidorów
Makaron z pesto z suszonych pomidorów

Makaron z pesto z suszonych pomidorów Robiłam niedawno makaron z domowym pesto bazyliowym, a teraz pora na makaron z pesto...

Zamknij