Zapiekanka makaronowa z brokułami i łososiem
Zapiekanka makaronowa z brokułami i łososiem
Któż nie lubi zapiekanek! A te w zdrowej wersji są szczególnie polecane 🙂
Dzisiaj zapiekanka makaronowa z brokułami i łososiem, z dodatkiem sosu serowego na bazie beszamelu.
Składniki na 4 porcje:
- ok. 100 g makaronu (u mnie świderki pełnoziarniste)
- 300 g filetu z łososia
- 1 główka brokuła
- oliwa
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Łososia wymyć, osuszyć, pozbawić ości i skóry, pokroić w kostkę o boku ok. 2 cm, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Skropić sokiem z cytryny, oliwą i oprószyć solą i pieprzem.
Naczynie z łososiem wstawić do nagrzanego do 190oC (góra-dół) piekarnika i piec ok. 10 minut.
Makaron wrzucić na osolony wrzątek i ugotować ale o ok. 1-2 minuty krócej niż czas podany na opakowaniu. Na 5 minut przed końcem gotowania makaronu, dorzucić do niego podzielony na różyczki i opłukany brokuł. Po minionym czasie wszystko odlać na durszlak.
Składniki na sos:
- 1,5 łyżki masła
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mleka
- 1/2 szklanki startego sera np. cheddar, mozzarella
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
W rondlu roztopić masło, wsypać mąkę i razem wymieszać trzepaczką, chwilę podsmażając. Stopniowo wlewać mleko cały czas mieszając trzepaczką, by nie utworzyły się grudki. Sos doprawić do smaku. Gdy sos zgęstnieje, odstawić z ognia, wsypać starty ser i wymieszać, aby ser się rozpuścił.
W dużym naczyniu żaroodpornym umieścić makaron z brokułami, wymieszać z sosem, a na końcu dodać łososia i wszystko razem delikatnie wymieszać.
Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190oC (góra-dół) i zapiec ok. 15 minut. Opcjonalnie na 2-3 minuty przed końcem pieczenia można zapiekankę posypać parmezanem lub innym dobrym serem.
Smacznego!