Krem z marchewki i soczewicy
Krem z marchewki i soczewicy
Gęsta, rozgrzewająca, zdrowa zupa krem z marchewki i soczewicy. Idealna zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.
Składniki:
- 1/2 kg marchwi
- 150 g czerwonej soczewicy
- 1/2 niedużej cebuli
- 200 ml passaty pomidorowej
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
W garnku rozgrzać oliwę i zeszklić na niej posiekaną drobno cebulkę (nie rumienić). Dodać pokrojone w kostkę marchewki, a po 2 minutach wypłukaną soczewicę. Wszystko razem wymieszać, po czym zalać wrzątkiem tak, aby przykrywał marchew. Gotować ok. 10-13 minut, po czym wlać passatę pomidorową (w sezonie można użyć świeżych pomidorów, które trzeba sparzyć, zdjąć z nich skórę i dodać do zupy pokrojone w kostkę), zagotować, doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Gotować jeszcze ok. 3 minut, a następnie zblendować zupę na gładki krem.
Jeśli zupa wyjdzie za gęsta, można dolać więcej wody (bulionu) lub np. mleka.
Krem z marchewki i soczewicy podawać z ugotowanym makaronem, ryżem lub grzankami.
Smacznego!