Sałatka z kaszy gryczanej, makreli i rukoli
Sałatka z kaszy gryczanej, makreli i rukoli
Porcja zdrowia o każdej porze dnia! Sałatka z kaszy gryczanej, makreli i rukoli to propozycja dla ceniących sobie dobry smak i dużo witamin w jednym daniu 🙂 Sałatka świetnie nadaje się na drugie śniadanie, na lunch do pracy czy na kolację.
Składniki:
- 1 makrela wędzona średniej wielkości
- 2/3 szklanki kaszy gryczanej
- 2 garście świeżej rukoli
- 2-3 ogórki kiszone
- 1/2 cebulki
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz
Kaszę wypłukać pod bieżącą wodą na sitku i wsypać na lekko osolony wrzątek (ok. 1 i 1/4 szklanki wody). Gotować do miękkości na wolnym ogniu, aż wchłonięta zostanie cała woda.
Makrelę pozbawić skóry i ości, lekko rozdrobnić widelcem.
Cebulę posiekać bardzo drobno.
Ogórki pokroić w niewielką kosteczkę.
Przestudzoną kaszę wymieszać z cebulą i ogórkiem. Dodać makrelę wędzoną, całość wymieszać. Na koniec dodać rukolę (można ją z grubsza lekko posiekać) i oliwę, dodać świeżo mielony pieprz. Całość delikatnie wymieszać.
Sałatkę z kaszy gryczanej, makreli i rukoli schłodzić w lodówce przed podaniem.
Smacznego!