Sałatka Cezar
Sałatka Cezar
Jedna z moich ulubionych – sałatka Cezar. Jest prosta, szybka i pożywna. Świetna zarówno na kolację, jak i w porze lunchu. Wspaniała z tradycyjnym przepisem na dressing.
Składniki na 2-3 porcje:
- sałata rzymska (preferuję małe odmiany-mini sałaty i daję co najmniej 2 sztuki)
- spory filet z piersi kurczaka
- 3 kromki chleba tostowego lub np. kawałek bagietki
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
- oliwa
- sól
- pieprz
Filety z piersi kroimy w kostkę (o boku ok. 1,5-2 cm) i obsypujemy szczyptą soli i pieprzu. Podsmażamy na patelni z dodatkiem oliwy. Pieczywo kroimy w kosteczkę (o boku ok. 1-1,5 cm) i podsmażamy z dodatkiem oliwy na patelni do uzyskania grzanek. Do grzanek można dodać przeciśnięty ząbek czosnku. Sałatę myjemy, rwiemy na kawałki (niezbyt małe), wrzucamy do miski.
- 2 nieduże ząbki czosnku
- 2 fileciki anchois
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 4 łyżeczki tartego parmezanu
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki białego octu winnego
Czosnek przecisnąć przez praskę, anchois bardzo drobno posiekać. Wymieszać wszystko z pozostałymi składnikami (np. w słoiczku: wrzucić wszystko do małego słoiczka, zakręcić i mocno potrząsać całością do uzyskania jednolitego sosu).
Sałatę wymieszać z dressingiem. Dodać do niej kurczaka. Ułożyć na talerzach i posypać grzankami i płatkami parmezanu.
Smacznego!