Risotto z grzybami i suszonymi pomidorami

Risotto z grzybami i suszonymi pomidoramiRisotto z grzybami i suszonymi pomidorami

W porównaniu do klasycznego risotto z grzybami suszonymi, to risotto z grzybami i suszonymi pomidorami jest bardziej wyraziste w smaku dzięki suszonym pomidorom oraz szczypiorkowi. Tym razem robiłam risotto z podgrzybkami. Szczerze przyznam, że smak risotto z borowikami jest o niebo lepszy, ale jak się nie ma co się lubi… 😉Risotto z grzybami i pomidorami suszonymi

Składniki na 2 porcje:

  • 1 szklanka ryżu do risotto
  • 40 g suszonych grzybów (u mnie podgrzybki)
  • 4-6 suszonych pomidorów z zalewy
  • 100 ml białego wytrawnego wina (w bezalkoholowej wersji zamienić na bulion)
  • ok. 800 ml bulionu (np. grzybowego lub warzywnego)
  • 1/2 cebuli lub szalotka
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 4 łyżki startego sera np. parmezan
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Grzyby suszone zalać wrzątkiem, po czym po kilku minutach wodę odlać i zalać wrzątkiem ponownie. Moczyć je w wodzie ok. 10 minut, po czym odcedzić, zostawiając tą wodę. Grzyby posiekać na mniejsze kawałki.

Przygotować bulion dodając do niego wodę odlaną z grzybów. Bulion podgrzać, ma być cały czas gorący.

Cebulę posiekać.

W głębokim rondlu rozgrzać oliwę, roztopić 1 łyżkę masła. Na gorące wrzucić posiekaną cebulę, a po chwili, gdy cebula zacznie się szklić, wrzucić posiekane grzyby, wymieszać. Po chwili wsypać ryż i całość mieszać podgrzewając przez ok. 2-3 minuty, po czym wlać całe wino. Gdy tylko płyn odparuje, wlać chochlę bulionu. Risotto co chwilę należy mieszać, dolewając kolejną chochlę gorącego bulionu, gdy pozostała niemal w całości odparuje.

W międzyczasie pokroić w paski suszone pomidory oraz posiekać zioła.

Po ok. 15 minutach ryż będzie al dente (lekko twardawy w środku). Wraz z ostatnią chochlą bulionu wrzucić posiekane pomidory, dodać łyżkę masła i starty ser. Wyłączyć grzanie pod garnkiem. Wymieszać, aby masło i ser się roztopiły, dodać posiekane zioła. Risotto z grzybami powinno być nadal lekko płynne.

Risotto z grzybami i suszonymi pomidorami wyłożyć na talerze, posypać parmezanem, podawać od razu.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Święta Bożego Narodzenia
Wesołych Świąt

Z okazji Świąt Bożego Narodzenia życzę Wam samych wspaniałych smakołyków na stołach, aby gotowanie w te dni sprawiło Wam choć...

Zamknij