Pęczotto z kurczakiem i jarmużem

Pęczotto z kurczakiem i jarmużemPęczotto z kurczakiem i jarmużem

Jarmuż. Rewelacyjne warzywo. Rewelacyjne pod względem swoich właściwości. Przede wszystkim ma witaminy działające antynowotworowo, a także na zdrowe oczy.

Pęczotto z kurczakiem i jarmużem to danie proste i dość szybkie w przygotowaniu. Jest sycące, ale zdrowe. Polecane przede wszystkim zimą, z uwagi na najlepszy tą porą jarmuż 🙂

Składniki na 2 porcje:

  • 1/2 szklanki suchej kaszy pęczak
  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 spore garście posiekanych liści jarmużu (ok. 2 liści)
  • 1/2 cebulki
  • 2-2,5 szklanki bulionu
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • kawałek sera grana padano lub parmezanu
  • sól
  • pieprz

Pierś z kurczaka wymyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem. Cebulkę drobno posiekać i poddusić na rozgrzanej oliwie. Dodać kurczaka i całość krótko podsmażyć. Gdy kurczak zacznie się robić złocisty, wsypać wypłukaną pod bieżącą wodą kaszę pęczak. Wszystko wymieszać i już po chwili zalać chochlą bulionu (0,5 szklanki bulionu można zastąpić winem białym wytrawnym, wtedy najpierw wlewamy wino, a dopiero gdy odparuje – bulion).Pęczak z kurczakiem i jarmużem

Gdy płynu zacznie brakować, dolać kolejną chochlę, cały niemal czas mieszając danie (postępujemy podobnie jak w przypadku risotto: dolewamy, mieszamy, dolewamy…).

Wraz z ostatnią chochlą bulionu wrzucić posiekany jarmuż i starty na drobnej tarce ser (dzięki niemu danie będzie bardziej aksamitne).

Gdy jarmuż zwiędnie (po ok. 3-4 minutach), danie wyłożyć na głębokie talerze (powinno być ono jeszcze lekko płynne).

Smacznego!

 

Przeczytaj inne:
Krem z botwinki
Krem z botwinki

Krem z botwinki Krem z botwinki to alternatywa do standardowej zupy botwinki, za którą mój T. nie przepada z uwagi...

Zamknij