Pęczotto z kurczakiem i jarmużem
Pęczotto z kurczakiem i jarmużem
Jarmuż. Rewelacyjne warzywo. Rewelacyjne pod względem swoich właściwości. Przede wszystkim ma witaminy działające antynowotworowo, a także na zdrowe oczy.
Pęczotto z kurczakiem i jarmużem to danie proste i dość szybkie w przygotowaniu. Jest sycące, ale zdrowe. Polecane przede wszystkim zimą, z uwagi na najlepszy tą porą jarmuż 🙂
Składniki na 2 porcje:
- 1/2 szklanki suchej kaszy pęczak
- 1 pierś z kurczaka
- 2 spore garście posiekanych liści jarmużu (ok. 2 liści)
- 1/2 cebulki
- 2-2,5 szklanki bulionu
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
- kawałek sera grana padano lub parmezanu
- sól
- pieprz
Pierś z kurczaka wymyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem. Cebulkę drobno posiekać i poddusić na rozgrzanej oliwie. Dodać kurczaka i całość krótko podsmażyć. Gdy kurczak zacznie się robić złocisty, wsypać wypłukaną pod bieżącą wodą kaszę pęczak. Wszystko wymieszać i już po chwili zalać chochlą bulionu (0,5 szklanki bulionu można zastąpić winem białym wytrawnym, wtedy najpierw wlewamy wino, a dopiero gdy odparuje – bulion).
Gdy płynu zacznie brakować, dolać kolejną chochlę, cały niemal czas mieszając danie (postępujemy podobnie jak w przypadku risotto: dolewamy, mieszamy, dolewamy…).
Wraz z ostatnią chochlą bulionu wrzucić posiekany jarmuż i starty na drobnej tarce ser (dzięki niemu danie będzie bardziej aksamitne).
Gdy jarmuż zwiędnie (po ok. 3-4 minutach), danie wyłożyć na głębokie talerze (powinno być ono jeszcze lekko płynne).
Smacznego!