Chlebek dyniowo-bananowy
Chlebek dyniowo-bananowy z płatkami owsianymi
Gdy pierwszy raz upiekłam chlebek dyniowo-bananowy mój mąż powiedział: „To jest chleb? Możesz takie piec codziennie!” 😉
Faktycznie, chlebek dyniowo-bananowy, zaraz obok chlebka bananowego, to zdrowy przysmak. Może być „ciastem do kawy”, może też stanowić bazę do kanapki z twarożkiem i dżemem czy miodem.
Jego wykonanie jest proste, ponadto długo zachowuje świeżość.
Składniki:
- 2 szklanki mąki (zwykłą pszenną można wymieszać z razową, orkiszową, pełnoziarnistą)
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 0,5 szklanki cukru brązowego
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 150 g puree z dyni
- 1 dojrzały banan
- 50 g masła
- 1/4 szklanki oleju
- 1/3 szklanki płynnego miodu
- 2 jajka
- 3 łyżki pestek dyni (opcjonalnie)
W misce wymieszać ze sobą mąkę, sodę, cynamon, płatki owsiane, pestki dyni i cukier.
Roztopić masło, dodać do ostudzonego oliwę, miód, jajka. Wszystko wymieszać (można rózgą kuchenną). Dodać pokrojonego i rozgniecionego widelcem banana oraz puree z dyni. Wszystko wymieszać.
Połączyć zawartość obu misek, ale tylko do połączenia się składników, nie mieszać zbyt długo.
Ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (moja o wymiarach ok. 9×25 cm). Opcjonalnie można posypać wierzch pestkami dyni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC (góra-dół) i piec ok. 45 minut.
Chlebek dyniowo-bananowy wyjąć z piekarnika, ostudzić w foremce.
Smacznego!