Domowy budyń śmietankowy
Domowy budyń śmietankowy z karmelizowanymi jabłkami, orzechami i rodzynkami, z nutą cynamonu
O taaaak! Domowy budyń śmietankowy to coś, co uwielbiam! Zwłaszcza w pochmurne, zimne, deszczowe dni. Często chce się coś słodkiego na poprawę humoru. Budyń śmietankowy to strzał w dziesiątkę! Poza tym do przygotowania w kilka minut 🙂
Wcześniej robiłam już inne budynie, zapraszam do wypróbowania przepisu, który Wam najbardziej podpasuje.
Składniki na 4 porcje:
- 400 ml mleka
- 200 ml śmietanki kremówki
- 3 żółtka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżki masła
- 4 łyżki cukru
Mleko podgrzać, dodając do niego cukier i masło. Całość doprowadzić do wrzenia. W międzyczasie do śmietanki kremówki dodać żółtka i mąkę ziemniaczaną i dokładnie wszystko zmiksować, aby nie było grudek.
Gdy mleko się zagotuje, na wrzące wlać powoli śmietankę kremówkę z jajkami i mąką, cały czas mieszając całość. Zagotować, zmniejszyć grzanie i potrzymać na ogniu ok. 1-2 minut.
Domowy budyń śmietankowy przelać do pucharków wcześniej opłukanych zimną wodą.
Ponadto:
- 1 duże jabłko (najlepiej kwaśnej odmiany)
- garść rodzynek
- garść orzechów włoskich
- laska cynamonu
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki cukru trzcinowego
Jabłko obrać, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Rodzynki zalać wrzątkiem i moczyć kilka minut (opcjonalnie można do moczenia dodać nieco rumu – wersja tylko dla dorosłych). Na sucha patelnię wsypać cukier i podgrzać. Cukier zacznie się topić i powstanie karmel. Gdy cukier się roztopi, dodać masło. Na roztopione z cukrem masło wrzucić laskę cynamonu oraz pokrojone w kostkę jabłka. Całość mieszać i smażyć kilka minut, aż każdy kawałek jabłka będzie pokryty karmelem. Do jabłek dodać odsączone rodzynki oraz orzechy. Wszystko wymieszać. Opcjonalnie można dodać również 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku, a jeśli lubicie – również ok. 1/3 łyżeczki imbiru. Budyń będzie jeszcze bardziej rozgrzewający.
Do pucharków z domowym budyniem śmietankowym dodać po sporej łyżce karmelizowanych jabłek. Deser podawać gorący.
Smacznego!