Sernik dyniowy z lukrem pomarańczowym
Sernik dyniowy z lukrem pomarańczowym
Skoro sezon na dynię w pełni, nie może go zabraknąć przy wypiekach 🙂 Jest to kolejna propozycja z wykorzystaniem puree z dyni i kolejny sernik dyniowy. Tym razem zrobiony bez dodatku cukru, ale z mlekiem skondensowanym, a także bez spodu. Idealnym uwieńczeniem jest pomarańczowy lukier, który świetnie pasuje do klimatu dyni i cynamonu.
Składniki:
- 1 kg sera twarogowego (lub zmielonego twarogu)
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 1,5 szklanki puree z dyni pieczonej
- 5 jajek
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 cukier wanilinowy
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misce zmiksować ze sobą twaróg, puree z dyni, mąkę, cynamon, cukier wanilinowy. Miksować krótko, jedynie do połączenia się składników. Dodać jajka, po każdym krótko zmiksować masę serową. Na koniec wlać mleko skondensowane oraz śmietankę kremówkę i zmiksować – również krótko, jedynie do połączenia się wszystkich składników. Nie miksować długo, aby nie napowietrzyć masy, gdyż później podczas pieczenia sernik urośnie, a następnie popęka i opadnie.
Masę serową wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (moja o średnicy 26 cm). Jeśli lubicie serniki ze spodami, można zrobić spód jak przy serniku dyniowym (można pominąć płatki owsiane).
Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 140oC (góra-dół), po czym zmniejszyć od razu temperaturę do 120oC i piec ok. 1,5 godziny, aż masa będzie ścięta z wierzchu.
Sernik wystudzić, po czym schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.
Składniki na lukier pomarańczowy:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2-3 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
- skórka starta z jednej pomarańczy
Do cukru pudru dodać sok z pomarańczy i całość rozetrzeć grzbietem łyżeczki na gładką masę. Jeśli lukier będzie za gesty-dodać więcej soku, jeśli za rzadki-więcej cukru. Po wymieszaniu dodać skórkę z pomarańczy, wymieszać.
Lukrem polać sernik dyniowy.
Smacznego!