Pęczak z dynią i rukolą

Pęczak z dynią i rukoląPęczak z dynią i rukolą

Kaszę pęczak z dynią i rukolą zrobiłam na ciepło, na obiad. Zrobiłam tego bardzo dużo z myślą, że świetnie będzie to również smakowało na zimno. Nie myliłam się. Danie to można jeść zarówno na ciepło (z ciepłą kaszą i dynią), jak i po przestudzeniu. Dobrym pomysłem jest spakowanie sałatki do lunchboxa i zabranie ze sobą do pracy.Pęczak z dynią

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy pęczak
  • 1/4 – 1/3 niedużej dyni Hokkaido
  • 2 garście rukoli
  • 2 plastry sera feta (lub sera koziego)
  • garść suszonych pestek dyni lub orzechów włoskich

Dynię pozbawić nasion i skóry (odmiana Hokkaido ma miękką skórę więc przy tej można zostawić). Pokroić ją w kostkę o boku ok. 1 cm.

Dynię można upiec w piekarniku: pokrojoną wymieszać z odrobiną oliwy z oliwek, wyłożyć na papier do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 180-190oC i piec ok. 30 minut.

Dynię można też ugotować na parze lub w niewielkiej ilości wody. Można ją też lekko podpiec na patelni (najlepiej grillowej) z niewielka ilością oliwy, dodając nieco wody, by dynia się poddusiła.

Kaszę pęczak opłukać pod bieżącą wodą i ugotować w lekko osolonej wodzie (ok. 3/4 szklanki wody).

Rukolę wymyć, odsączyć z wody. Ser feta pokroić w kostkę. Pestki dyni podprażyć krótko na suchej patelni.

Kaszę wymieszać lekko z rukolą, dynią, serem feta. Całość posypać pestkami dyni i polać dressingiem. Pęczak z dynią, rukolą

Składniki na dressing:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu płynnego
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • sól
  • pieprz

Wszystkie składniki dressingu dokładnie ze sobą wymieszać (najlepiej w zamkniętym słoiczku, potrząsając nim). Dressingiem polać pęczak z dynią i rukolą.

Zamiast dressingu można użyć zagęszczonego octu balsamicznego (sosu balsamicznego).

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Sałatka z pieczoną dynią i burakami
Sałatka z pieczoną dynią i burakami

Sałatka z pieczoną dynią i burakami Świetne połączenie smaków. Sałatka z pieczoną dynią i burakami, z dodatkiem słonej fety i...

Zamknij