Surówka z awokado i ogórka

Surówka z awokado i ogórkaSurówka z awokado i ogórka

Zdrowa i smaczna surówka z awokado i ogórka to świetny dodatek do dań z grilla lub pieczonych mięs czy ryb. Najlepsza zdecydowanie latem, gdy mamy dostęp do pysznych gruntowych ogórków. Surówka z ogórka i awokado

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 3 ogórki gruntowe
  • 2 plastry sera feta
  • 2 garście sałaty (np. rukola, roszponka, rzymska, lodowa)
  • 1 łyżka soku z limonki lub cytryny

Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, zdjąć z niego skórę i pokroić w kostkę. Skropić je sokiem z limonki. Ogórki wyszorować (nie trzeba obierać) i pokroić w podobnej wielkości kostkę. Ser feta pokroić również w kostkę. Wszystkie składniki wraz z porwaną na mniejsze części sałatą (ja użyłam rzymskiej), wymieszać ze sobą.

Składniki na dressing:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do pozostałych składników dressingu. Całość dokładnie ze sobą wymieszać (np. w małym zamkniętym słoiczku, potrząsając nim). Dressingiem polać surówkę z awokado i ogórka, wymieszać, schłodzić kilka minut w lodówce.

Opcjonalnie surówkę z awokado i ogórka można posypać posiekanym drobno szczypiorkiem. Jeśli lubicie nieco ostrzejsze potrawy, do dressingu można dodać kawałeczek posiekanej papryczki chilli.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
bezy z kremem czekoladowym
Bezy z kremem czekoladowym

Bezy z kremem czekoladowym i truskawkami Beza to doskonały sposób wykorzystania białek, które pozostaną nam z przygotowania innych wypieków. Są...

Zamknij