Zupa kalafiorowa
Zupa kalafiorowa
Alternatywą dla kremu z kalafiora jest zupa kalafiorowa. Jest to danie bardziej pożywne, ale nie mniej smaczne. Zupa kalafiorowa najlepsza jest zdecydowanie wiosną i latem, gdy mamy dostęp do świeżych, pysznych kalafiorów. Bardzo lubię ta zupę, jest lekka, delikatna i aromatyczna.
Składniki:
- kostka na zupę (może być kawałek kurczaka, np. udko, skrzydełko, ale może tez być kawałek wieprzowiny)
- 2-3 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek selera
- 1/2 kalafiora
- kawałek pora
- świeża natka pietruszki lub/i koperku
- sól
- pieprz
Do garnka wlać wodę (ok. 1,5-2 litrów), zagotować i wrzucić mięso. Gotować do jego miękkości (np. kurczak – do pół godziny). W tym czasie przygotować warzywa (wymyć, obrać). Ziemniaki pokroić w kostkę, marchew, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o średnich oczkach i/lub pokroić w kostkę (ewentualnie wrzucić w całości, ale z doświadczenia wiem, że wtedy warzywa nie zostaną zjedzone 😉 a to one są w zupie najzdrowsze). Por drobno posiekać. Kalafior podzielić na mniejsze różyczki.
Do zupy wrzucić warzywa (poza kalafiorem), zagotować i gotować ok. 10-13 minut, po czym dorzucić kalafior. Zupę kalafiorową gotować kolejnych ok. 5 minut (możecie dłużej, ale wtedy warzywa będą rozgotowane).
Do zupy kalafiorowej dodać sól i pieprz do smaku, a na końcu drobno posiekane zioła.
Polecam też wyjąć mięsko z zupy i pokroić je w kostkę. Wtedy i ono zostanie zjedzone.
Smacznego!