Deser truskawkowy

Deser truskawkowyDeser truskawkowy

Sezon truskawkowy w pełni, więc trzeba wykorzystać ten jakże wspaniały czas na desery truskawkowe! Przepis na ten deser truskawkowy pojawił się bardzo szybko i równie szybko ten deser truskawkowy został przygotowany.

Do przygotowania tego deseru można użyć świeżych lub mrożonych truskawek. Zamiast truskawek można użyć również innych sezonowych owoców, jak np. malin czy jagód. Mi w wersji truskawkowej smakuje najbardziej 🙂

Z poniższego przepisu można przygotować desery truskawkowe do pucharków, ale można też zrobić większą ilość tego musu truskawkowego i schłodzić go w tortownicy na przygotowanym wcześniej spodzie np. z ciasteczek, jak przy serniku na zimno truskawkowym. Wtedy otrzymamy szybkie i lekkie ciasto truskawkowe.

Składniki na 2 porcje:

  • 300 g truskawek
  • 150 g jogurtu naturalnego greckiego
  • 1/4 szklanki cukru (ilość uzależniona jest od słodkości truskawek)
  • 1 łyżka żelatyny

Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody, po czym podgrzać (nie gotować!) i rozpuścić ją.

Z truskawek wyjąć szypułki, wymyć je dokładnie, odsączyć z nadmiaru wody i pokroić w niewielką kostkę. Wrzucić je do rondelka, wsypać cukier i gotować na niewielkim ogniu ok. 7-9 minut, aż zmiękną i zostaną pokryte gęstym sosem. Mus truskawkowy połączyć z żelatyną (zamiast żelatyny można użyć galaretki truskawkowej – rozpuszczając ją w nieco większej ilości wody). Całość lekko wystudzić po czym połączyć z jogurtem naturalnym.Deser truskawkowy z jogurtem

Deser truskawkowy przelać do pucharków, wstawić do lodówki do stężenia. Tężeje bardzo szybko.

Przed podaniem udekorować kleksem jogurtu naturalnego lub bitej śmietany, świeżymi truskawkami i listkami mięty.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
pieczony pstrąg łososiowy
Pieczony pstrąg łososiowy

Pieczony pstrąg łososiowy z ziemniakami i cukinią w sosie śmietanowym Pstrąg łososiowy, inaczej nazywany pstrągiem tęczowym, ma bardzo smaczne, chude...

Zamknij