Makaron z łososiem i rukolą
Makaron z łososiem i rukolą
Dla takich obiadów warto żyć! Makaron z łososiem i rukolą posmakował mi tak bardzo, że robiłam go dwa dni pod rząd. Danie jest przepyszne! Łagodny łosoś, wyrazista rukola, kwaskowe kapary i makaron al dente… brak słów… to po prostu trzeba zrobić, by się przekonać o głębi tego smaku.
Składniki na 2 porcje:
- 200 g świeżego fileta z łososia
- 160 g makaronu (u mnie pappardelle)
- garść rukoli
- łyżka kaparów
- oliwa
- sól
- pieprz (może być cytrynowy)
Łososia dokładnie wymyć, osuszyć, wyjąć ości. Posmarować go oliwą i doprawić solą, pieprzem. Łososia usmażyć na rozgrzanej patelni po kilka minut z obu stron (można też upiec w piekarniku). Tłuszcz ze smażenia łososia zostawić, na nim krótko podsmażyć kapary.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, zostawiając ok. 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu. Makaron wrzucić z powrotem do garnka, dodać do niego pozostawioną wodę i usmażonego łososia rozdrabniając go na mniejsze kawałki. Do makaronu wlać tłuszcz ze smażenia łososia z kaparami. Wszystko dokładnie ale delikatnie wymieszać, dodając pod koniec wymytą i osuszoną rukolę.
Makaron z łososiem i rukolą przemieszać krótko (aby łosoś się nie rozpadł, a rukola nie zmiękła za bardzo), wyłożyć na talerze, podawać od razu. Opcjonalnie można posypać płatkami parmezanu
Smacznego!