Sałatka z brokułami i jajkiem
Sałatka z brokułami i jajkiem w sosie czosnkowym
Kolejny pomysł na wykorzystanie jakże zdrowych i często niedocenianych brokułów – sałatka z brokułami i jajkiem. Zarówno brokuły jak i jajka świetnie się komponują z sosem czosnkowym. Dodatek prażonych pestek słonecznika sprawia, że fantastycznie chrupią z każdym kęsem.
Sałatka z brokułami i jajkiem nie jest skomplikowana, a zapewniam, że posmakuje Wam bardzo.
Składniki:
- 1 brokuł
- 3 jajka
- garść pestek słonecznika
- plaster sera feta
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Słonecznik uprażyć na suchej patelni do zbrązowienia.
Brokuły podzielić na małe różyczki, zblanszować lub ugotować przez kilka minut w osolonej wodzie.
Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, pokroić w kostkę.
Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym, dodać kawałek sera feta, rozgnieść go widelcem. Do sosu dodać przeciśnięty ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie ze sobą wymieszać.
Brokuły połączyć z jajkiem, słonecznikiem. Sosem czosnkowym polać sałatkę z brokułami i jajkiem, wymieszać i wstawić do lodówki, aby smaki się „przegryzły”.
Smacznego!