Kasza gryczana z cukinią

Kasza gryczana z cukinią i warzywamiKasza gryczana z cukinią i marchewką

Kolejne zdrowe i niskokaloryczne danie, które możemy jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno, zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do pieczonych mięs czy ryb. Kasza gryczana z cukinią, marchewką i pomidorami jest prosta do przygotowania, a ostateczny jej smak uzależniony jest od tego, co dorzucimy do dania i jakich użyjemy przypraw. Oprócz cukinii i marchewki, do kaszy możemy dodać wiele innych warzyw, jak np. paprykę, groszek, kukurydzę, cebulę, bakłażana.

Możemy też zaszaleć z ziołami i użyć bazylii, oregano, tymianku, rozmarynu czy innych, ulubionych.Kasza gryczana z cukinią

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 1 nieduża cukinia
  • 1 marchewka
  • 1 pomidor
  • oliwki (opcjonalnie)
  • suszone pomidory (opcjonalnie)
  • garść pestek słonecznika
  • kilka gałązek rozmarynu
  • sól
  • pieprz

Marchewkę, cukinię (bez obierania) i pomidora pokroić w drobną kostkę.

Słonecznik uprażyć na suchej patelni.

Kaszę gryczaną opłukać pod bieżącą wodą, po czym ugotować ją na sypko dodając dwa razy tyle wody, co jest kaszy (u mnie 2 szklanki). Wodę należy posolić (ok. 1 płaskiej łyżeczki). Rozmaryn posiekać i dodać do kaszy. Mniej więcej w połowie gotowania, po ok. 5-10 minutach, do kaszy dorzucić marchewkę, a po kilku kolejnych minutach – cukinię i pomidora (jeśli używacie innych warzyw, najlepiej dodawać je poczynając od tych, które są najtwardsze i będą wymagały więcej czasu w gotowaniu) i całość dusić do osiągnięcia optymalnej miękkości warzyw.

Na koniec dodać pokrojone oliwki i suszone pomidory. Gdy cała woda wyparuje, kasza z cukinią i warzywami będzie gotowa; jeśli jednak warzywa będą jeszcze zbyt twarde, można dolać nieco więcej wody (lub bulionu) i jeszcze chwilę poddusić wszystko.

Kaszę gryczaną z cukinią doprawić do smaku, dodać uprażony słonecznik, podawać na ciepło lub po przestudzeniu.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
marchewka na gęsto na ciepło
Marchewka na gęsto

Marchewka na gęsto Pamiętacie ten smak z dzieciństwa? Ja TAK! Uwielbiałam i uwielbiam nadal marchewkę na gęsto! Był to jeden...

Zamknij