Risotto z pieczarkami

Risotto z pieczarkamiRisotto z pieczarkami

Po risotto z grzybami przyszła pora na risotto z pieczarkami. Szczerze przyznam, że wersja ze świeżymi grzybami smakuje mi zdecydowanie bardziej. Jednak nie mając ich, ani grzybów suszonych, risotto z pieczarkami też jest smaczne 🙂

Składniki na 2 porcje:Risotto z pieczarkami najlepsze

  • 1 szklanka ryżu do risotto
  • 400 g pieczarek
  • 1 szklanka wina białego wytrawnego
  • 3 szklanki bulionu np. grzybowego (kostka bulionowa)
  • 1/2 cebuli
  • 4-6 łyżek startego parmezanu
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • ulubione zioła, np. tymianek, oregano
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Pieczarki obrać, wymyć, pokroić w plasterki. Na głębokiej patelni (lub w woku) roztopić łyżkę masła na odrobinie oleju i wrzucić na nie pokrojone pieczarki. Skropić je sokiem z cytryny (dzięki temu nie ściemnieją). Smażyć je do odparowania nadmiaru wody. Dodać do nich przyprawy: tymianek, oregano (lub inne ulubione) oraz sól i pieprz. Pieczarki zdjąć z patelni i na tej samej roztopić 2 łyżki masła i na roztopione masło wrzucić cały ryż. Wymieszać go, aby został dokładnie pokryty masłem, po czym wlać całe wino i odparować je. Gdy wino odparuje, powoli, stopniowo dolewać po chochelce bulionu, niemal cały czas mieszając nasze risotto. Kolejną chochlę bulionu wlać dopiero, gdy poprzednia partia płynu odparuje niemal w całości.

Wraz z ostatnią porcją płynu, do risotto dorzucić usmażone wcześniej pieczarki. Risotto z pieczarkami zdjąć z ognia, gdy płynu będzie jeszcze trochę. Dodać pozostałe masło, rozpuścić je w ryżu. Dodać 3/4 startego sera parmezan, posiekaną drobno natkę pietruszki, wymieszać i gorące wykładać na talerze.

Risotto z pieczarkami posypać pozostałą częścią startego sera. Podawać gorące.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
risotto z grzybami leśnymi
Risotto z grzybami

Risotto z grzybami leśnymi Sezon grzybowy rozpoczęty! W lesie mnóstwo pięknych, pachnących grzybów, które aż się proszą o zerwanie i...

Zamknij