Makaron z bakłażanem i pomidorami
Makaron z bakłażanem i pomidorami
Makaron z bakłażanem i pomidorami (Pasta alla Norma) to słynne sycylijskie danie, łatwe do przygotowania, mało pracochłonne.
Składniki:
- 160 g ulubionego makaronu (np. penne)
- 1/2 bakłażana
- 1 puszka pomidorów
- kilka listków świeżej bazylii
- kawałek sera np. parmezan (w tradycyjnym przepisie – ricotta)
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Bakłażana pokroić w plastry, a następnie te plastry w paski lub kostkę. Obsypać solą i odstawić na ok. 20 minut. Po tym czasie opłukać je pod wodą i dokładnie osuszyć.
W międzyczasie ugotować al dente makaron w osolonej wodzie. Wody nie wylewać, gdyż przyda się nam do przygotowania sosu.
W głębokiej patelni rozgrzać odrobinę oliwy, poddusić na niej przeciśnięty czosnek, po czym dodać bakłażany. Całość dusić ok. 5 minut w razie konieczności dolewając nieco wody z gotującego się makaronu. Gdy bakłażan zmięknie, dodać pomidory z puszki i dusić do odparowania nadmiaru płynu.
Do sosu pomidorowego dodać odcedzony makaron, całość wymieszać, dodać świeże zioła i ser.
Makaron z bakłażanem i pomidorami podawać gorący.
Smacznego!