Owsianka kokosowa
Owsianka kokosowa z bakaliami
Robiłam już owsiankę waniliową na mleku krowim, teraz czas na eksperymenty. Tym razem owsianka kokosowa (owsianka na mleku kokosowym) ze sporą ilością bakalii 🙂 Owsianka świetnie smakuje z mleczkiem kokosowym, było to rewelacyjne śniadanie, które z pewnością powtórzę nie raz.
Składniki na 2 niezbyt spore porcje:
- 1/2 szklanki płatków owsianych zwykłych
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 1/2 szklanki wody (lub mleka krowiego lub roślinnego)
- 2 łyżki cukru
- bakalie: żurawina, daktyle, śliwki suszone, figi, rodzynki, pestki dyni, płatki migdałów
Do garnka wlać wodę i połowę mleka kokosowego, zagotować i na gotujący się płyn wrzucić płatki owsiane. Zmniejszyć grzanie pod garnkiem. Owsiankę gotować do miękkości płatków owsianych (do ok. 10 minut), co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodać pozostałe mleko kokosowe, wsypać cukier do smaku, zagotować i przelać na talerze.
Jeśli owsianka kokosowa będzie za gęsta, można dodać nieco więcej płynu, po jego dodaniu zagrzać owsiankę.
Do owsianki kokosowej świetnie pasują różne bakalie, taką wersję więc Wam polecam. Można ją również podać ze świeżymi owocami (banan, maliny, truskawki) lub z musem z owoców (świeżych lub mrożonych). Owoce te wystarczy wrzucić do rondla z odrobiną cukru, zagotować. Lekko się rozpadną i puszczą sok. Nadają się do tego np. maliny, jagody. Owsiankę kokosową można na koniec polać golden syropem lub płynnym miodem.
Smacznego!